Kultúra

Szenzációs felvételre leltek Mussoliniról

Olaszországban bemutatták a The Eternal City (Örök város) című 1923-as filmet, amelyben a nem sokkal korábban hatalomra jutott Benito Mussolini is jelentős szerepet kapott.

Az északkelet-olaszországi Pordenone némafilm-fesztiválján bemutatott alkotás a duce hatalomra kerülése után nem egészen egy évvel készült Hall Caine brit szerző 1908-ban magyarul is megjelent, Az örök város című regénye alapján. A fesztivál szervezői szerint a játékfilm fennmaradt két utolsó, együtt 28 percet kitevő tekercsét Giuliana Muscio filmtörténész találta meg a nyáron a New York-i Museum of Modern Art archívumában.

Drew Barrymore dédnagybácsija is szerepel

A George Fitzmaurice által rendezett filmben a kor neves filmszínésze, Lionel Barrymore – Drew Barrymore színésznő dédnagybácsija – alakította a gonosz kommunistát és önmagát alakítva maga Mussolini is feltűnt a műben.

Mussolini annyira lelkesedett a tervünktől, hogy bármikor nyitva állt előttünk az irodája – mesélte annak idején a film operatőre a fesztivál szervezői szerint.

Ez egy másik felvétel Mussoliniről

Egy Mussolinit és a fasizmust dicsőítő film 1923-ban nem volt Hollywood számára olyan kínos állásfoglalás, mint ahogyan utólag tűnik – mondta Giuliana Muscio.

A katonai parádék akkoriban a jelek szerint filmvászonra kívánkoztak, a duce a nagyközönség előtt népi hősnek számított, és Hollywood a kommunizmus ellenségét látta benne – mutatott rá Giuliana Muscio a filmmaradvány bemutatóján.

A Duce megkegyelmezett

Abban az időben Olaszország nagyon divatos helynek számított a film világában és számos némafilmet forgattak ott, például Rudolph Valetino filmjeit.

A forgatás biztonságáról a feketeingesek gondoskodtak és a film tele volt római tisztelgéssel és gumibotokkal – egészen a végső jelentig, amelyben Mussolini a római Palazzo Veneziában lévő irodájában megkegyelmez a gaz kommunistának és engedi, hogy keblére ölelhesse szíve választottját.

Annak idején a New York-i olasz közösség tolongott a mozikban a The Eternal City vetítésére, a filmet azonban furcsa módon sohasem mutatták be Olaszországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik