Kultúra

Oscarral díjazzák a japán rajzfilmrendező életművét

Tiszteletbeli elismerésben részesül a tavaly visszavonulását bejelentő Mijazaki Hajao. Az animációs mester 2003-ban Chihiro Szellemországban című alkotásáért már kapott egy szobrot az akadémiától.

Mijazaki Hajao japán animációs rendező, Jean-Claude Carriere francia forgatókönyvíró és Maureen O’Hara ír színésznő kapja novemberben életművéért az amerikai filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díját.

A mintegy 6500 tagú amerikai filmakadémia, amely évente rendezi meg Oscar-ceremóniáját, a tiszteletbeli Oscaroknak is nevezett Kormányzói Díjakkal jutalmazza kiemelkedő filmes alkotók pályafutását és humanitárius tevékenységét. A díjak átadására idén november 8-án kerül sor Los Angelesben.

A Jean Hersholt Humanitárius Díjat a 87 esztendős színész-énekes Harry Belafontének ítélték oda. A filmakadémia csütörtöki közleményében rámutatott, hogy Belafonte, a polgárjogi mozgalom élharcosa reflektorfénybe állította a rasszizmus témáját olyan filmjeivel, mint a Carmen Jones vagy az Odds Against Tomorrow, emellett olyan társadalmi kérdések mellett kötelezte el magát, mint az éhezés elleni küzdelem és az oktatás.

A New York-i Harlemben felnőtt Belafonte az ötvenes években a karibi zene népszerűsítéséért a King of Calypso becenevet kapta nagy sikerű Calypso című albuma nyomán. Az Oscar-díj elnyerésével immár csatlakozik ahhoz a maroknyi sztárhoz, akik pályafutásuk alatt az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, az Oscar-díjat és a Tony-díjat is megkapták.

A 73 esztendős Mijazaki Hajao, a világhírű rajzfilmrendező, a japán Ghibli Stúdió társalapítója 2003-ben Chihiro Szellemországban című alkotásáért vehette át a legjobb animációs film Oscar-díját. Szél támad című rajzfilmjével idén harmadik Oscar-jelölését gyűjtötte be az animációs mester, aki tavaly bejelentette visszavonulását.

A 94 éve Dublinban született Maureen O’Hara leghíresebb filmjei közé tartozik a Csoda a 34. utcában vagy a Szindbád, a hajós. A vörös hajú díva John Ford öt produkciójában szerepelt: 1952-ben John Wayne oldalán játszott A nyugodt férfi című filmben, amelyért Ford rendezői Oscart kapott.

Carriere, a Cyrano de Bergerac, A lét elviselhetetlen könnyűsége és A burzsoázia diszkrét bája forgatókönyvírója regényíróként kezdte pályáját. 1963-ban a Heureux Anniversaire című rövidfilm társszerzőjeként kapott Oscar-díjat.

A tiszteletbeli Oscarok korábbi díjazottjai között olyan sztárok szerepeltek, mint Francis Ford Coppola, Angelina Jolie és Steve Martin vagy az idén elhunyt Eli Wallach, Laureen Bacall.

A rövidfilm második felét ide kattintva tudják megnézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik