Kultúra

A svéd királyné nem bocsátott meg Chuck Berrynek

A gyerekeket támogató alapítványt vezető Szilvia svéd királynő bojkottálta a kedd esti stockholmi gálát, mert 50 évvel ezelőtt a neves énekest elítélték egy 14 éves lánnyal létesített szexuális kapcsolata miatt.

A sokoldalú muzsikust 1961-ben letöltendő börtönbüntetésre ítélték az Egyesült Államokban, amiért több állam határát átlépte egy 14 éves lánnyal, akivel szexuális kapcsolata is volt. Az ítéletet egy máig hevesen vitatott prostitúcióellenes törvény alapján hozták, amelynek szemében Chuck Berry emberkereskedőnek számított. A zenész akkor azzal védekezett, hogy elhitte a lánynak, hogy már nagykorú.

Az ítéletről tudomást szerezve Szilvia királyné úgy döntött, hogy lányával, Magdolna hercegnővel együtt távol marad a gáláról, amelyen férje, XVI. Károly Gusztáv adta át az egymillió koronával (34 millió forint) járó Polar zenei díjat Peter Sellars brit operarendezőnek és a 88 éves, betegeskedő Chuck Berryt távollétében képviselő Dave Edmunds brit gitárosnak.

A királyné azt mondta az Expressen című lapnak, hogy egy gyerekeket segítő karitatív szervezet, a World Childhood Foundation vezetőjeként, illetve lánya esetében munkatársaként, úgy érezte, nem engedhetik meg magának a részvételt az eseményen. “Oly sokan vannak, akik hisznek bennem, az alapítványban és a hercegnőben! Ez egy családi döntés volt, és remélem, mindenki megérti és tiszteletben tartja” – mondta.

A Polar-díjat az ABBA együttes egykori menedzserének, Stig Andersonnak az alapítványa hozta létre, 1992 óta adják át a “zenetörténethez való kivételes hozzájárulások” elismeréseként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik