Kultúra

Indira Gandhi gyilkosait dicsőíti egy új film

Indiában betiltottak egy Indira Gandhi meggyilkolásáról szóló filmet, mivel tisztségviselők szerint az alkotás dicsőíti a gyilkosokat és zavargásokat szíthat az országban.

Az indiai filmengedélyeztetési bizottság szerint a produkció túlságosan kedvező színben állítja be a Gandhit meggyilkoló szikh testőröket. A bizottság tagjai megnézték a filmet és úgy döntöttek, hogy nem kerülhet forgalmazásra, mivel veszélyt jelent a törvényes rendre – mondta el a bizottság vezetője, Lila Szamszon.

A korábbi főcenzort lecsukták

“A filmmel két probléma van. Egyrészről felmagasztalja Indira Gandhi gyilkosait, másrészt heroizálja a felakasztásukat is” – magyarázta Szamszon.

A Kaum De Hire (A közösség gyémántja) című filmet korábban már engedélyezték, azonban a belügyminisztérium kérésére a bizottság felülvizsgálta döntését.

 

Szamszon elmondta, hogy a minisztériumhoz került titkosszolgálati jelentések szerint a film ellenségeskedést szíthat a hindu és szikh közösség között.

A film engedélyének felülvizsgálatában szerepet játszott az is, hogy az engedélyeztetési bizottság korábbi vezetőjét, Rakes Kumart kedden letartóztatták hivatali visszaélés vádjával.

Kumar két munkatársát a rendőrség rajtakapta, amint az ő nevében 70 ezer rúpiát (mintegy 270 ezer forintot) követeltek egy film engedélyeztetési eljárásának felgyorsításáért.

Kumar kihallgatása során bevallotta, hogy a Kaum De Hire gyártóitól 100 ezer rúpiát, azaz mintegy 400 ezer forintnak megfelelő összeget fogadott el kenőpénzként. A film készítői tagadják a vádakat.

Még átvághatják a filmet

A bizottság döntése nem jelent végleges betiltást. Amennyiben a készítők változtatnak a filmen, lehetséges az engedély kiadása – nyilatkozta Szamszon.

A Kaum De Hire cselekménye három szikh férfiról szól, akik közül kettő Gandhi testőreként közvetlenül is részt vett a miniszterelnöknő meggyilkolásában. A három férfit a szikhek legfőbb vallási testülete, az Akál Takht Szahib mártírként tiszteli. Az alkotás pénteken került volna a mozikba Észak-Indiában.

1984-ben India szikhek által lakott részén lázadás tört ki. A vallási-nemzetiségi csoport legszentebb szentélyében, az Aranytemplomban több száz felfegyverzett szikh szeparatista barikádozta el magát.

Gandhi utasítást adott a hadseregnek a szentély elfoglalására, amely hatalmas dühöt váltott ki a szikh közösségekben. Gandhit még ugyanabban az évben megölték saját szikh testőrei. A gyilkosságot követően heves szikhellenes zavargások törtek ki Indiában, amelyek során több ezer ember lelte halálát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik