Kultúra

Mellvillantás, pöcslóbálás – Budapesten zúzott a Die Antwoord

Szóval csak a szokásos. A dél-afrikai művészi prosztódance óriásai megmutatták, mijük van. Galéria!

Könnyű, de nagy hiba lenne betudni a Die Antwoord nevű dél-afrikai nem is tudjuk, micsodát annak, aminek elsőre látszik. Magas, cingár, szőkített, ananászfrizurás, drog- és alkoholszítta arcú, börtöntetkókkal televarrt arc rappel félig angolul, félig afrikaansul szexről, fegyverekről és az ő nindzsa öntudatáról – így is hívják, Ninja –, közben lendületesen lóbálja narancsszínű, buggyos mackóalsója tartalmát. Mellette/mögötte/rajta egy aprócska, egérhangú és -arcú, leírhatatlan frizurájú lány, Yolandi rímelget Ninja szövegeire, aztán persze vetkőzik ő is. A háttérben szörnymaszkos DJ keni alájuk a törteket és a négynegyedeket.

.

Ninja és Yolandi egyébként férj és feleség, és a fentiek ellenére teljesen komoly (viszont nagyon szórakoztató) kortárs képzőművészeti projekt a Die Antwoord, amely olyan görbe tükröt tart az apartheidtől éppen szabaduló dél-afrikai társadalom és a zeneipar elé, hogy éppen csak bele nem törik. Az pedig, amikor Lady Gaga beléjük szeretett és nagykegyesen felkérte őket, hogy legyenek az előzenekaruk, Ninjáék pedig röhögve utasították vissza a világhírt, majd egy külön klipet szenteltek annak, hogy a művésznőből hülyét csináljanak, hát az maga a punk.

Videoklipjeik egyébként is első osztályúak (különösen az ünnepelt fotográfus, Roger Ballen rendezte I Fink You Freaky), a zene, hát, az olyan, amilyen, a kölykök – például a Budapest Park ezernyi tetovált tinije kedd este – megőrülnek érte, nekünk simán csak nagyon tetszik, úgyhogy tessék megnézni a koncertről készült galériát, akit nem riaszt el, annak pedig irány a YouTube!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik