Kultúra

Alternatív irodalmi Nobelt kapott Krasznahorkai

Életművéért kapta az America Award in Literature nevű elismerést.

Az America Awards irodalmi életműdíjat 1994 óta adják át az irodalmi Nobel-díj alternatívájaként. A pénzjutalommal nem járó elismerést a Contemporary Arts Educational Project Inc. (Kortárs Művészeti Oktatási Projekt) adja át minden évben egy amerikai költőkből, próza- és színműírókból, valamint irodalmi kritikusokból álló zsűri döntése nyomán.

A Douglas Messerli vezette, cserélődő zsűritagokból álló testület munkájában jelenleg Will Alexander, Luigi Ballerini, Charles Bernstein, Peter Constantine, Peter Glassgold, Deborah Meadows, Martin Nakell, John O’Brien, Marjorie Perloff, Dennis Phillips, Joe Ross, Jerome Rothenberg, Paul Vangelisti és Mac Wellman vesz részt.

Krasznahorkai László a nemzetközi irodalomhoz való hozzájárulásáért kapta az életműdíjat.

Tavaly Reiner Kunze német író kapta az elismerést. A korábbi díjazottak között volt a brit Harold Pinter, az osztrák Friederike Mayröcker és Peter Handke, a spanyol Rafael Alberti és Javier Marias, a francia Jacques Roubaud, a dán Inger Christensen, a szíriai Adonis, a portugál José Saramago, a finn Paavo Haavikko, az amerikai John Ashbery, valamint a dél-koreai Ko Un is – tudatta a Los Angeles-i székhelyű Green Integer irodalmi portál alapján az MTI. 

Fotó: MTI/Czimbal Gyula

Ajánlott videó

Olvasói sztorik