Kultúra

Kifordította a feje tetejére állt világot

Pofára esésekkel illusztrálja a modern kor abszurd hanyatlását egy olasz fotóművész.

Szerencsétlen, életképtelen hülyéktől hemzsegő, omladozófélben lévő elvarázsolt kastély Sandro Giordano, olasz fotóművész szerint a modern világ. Lakói, az arccal az üres medencébe zuhant, kisestélyis takarítónő, a sírhalomba fúródott fejű, pelenkás plébános, a halottas kocsiból kizuhant, nekrofil hozományvadász, a tortaként szétloccsanó fejű, lufiőrült partykirálynő és számtalan hasonszőrű társuk, annak ellenére ismerős figurák, hogy egyikük arcát sem látjuk. Megmerevedett pózaik, a körülöttük heverő tárgyak elhelyezkedése és a furán mesterkélt stílusuk első látásra szemfényvesztést sejtetnek. Hiszen a valóságban sohasem történhetne meg, hogy valaki hasonló módon essen pofára. A külső, fizikai valóságban tényleg nem, de mi van odabent?

fotó: Sandro Giordano/Facebook

Giordano bizarr felvételein, miközben jót derülve nézegetjük őket, valójában önmagunkat látjuk, teljesen kifordítva. A kívülről magabiztos, energikus és jókedvű embert, aki belül tele van kudarcokkal, és szorongással.

fotó:Sandro Giordano/Facebook

A pofára esős sorozat elkészítését két tavalyi baleset inspirálta. Az egyik során a művész törte össze magát egy biciklis balesetben, mert ahelyett, hogy magát védte volna esés közben, inkább elektromos kütyüit, próbálta óvni. Néhány héttel később pedig végignézte hogyan töri el a bokáját egy barátja a tengerparton, miközben a kis híján a vízbe zuhanó telefonját akarta megmenteni. Akkor gondolkodott el azon, hogy a világ olyan pontra jutott, ahol minden a feje tetején áll. Ezért úgy döntött, hogy akkor teljesen kifordítja – írja a Facebook-oldalán. A folyamatosan bővülő sorozatot a Giordano Instagram oldalán, IDE kattintva nézheti meg!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik