Kultúra

Választ kapott a Kerényinek üzenő Kulka

Bognár Zsolt színművész nyílt levélben válaszolt Kulka Jánosnak. Bognár szerint Kerényi csak összegzője Kulkáék indulatainak.

Kulka János Orbán Viktornak írt levelet buzilobbi-ügyben. A másságát nyíltan vállaló Kulka a nyílt levélben az említett mondatra – és Kerényi korábbi hasonló kirohanásaira – utalva leírja, hogy a miniszterelnök nemhogy nem mentette fel tisztségéből, de még csak el sem marasztalta megbízottját a homofób, a gyűlöletbeszéd határát súroló kijelentések után.

A Katona József Színház társulatának tagja szerint Kerényi közszereplő, szavai a közbeszédet tematizálják; így felmerül a kérdés, melyek azok a magyar kulturális értékek, amelyek megőrzésére és fejlesztésére hivatott Kerényi Imre. „Alig hiszem, hogy a homofóbia köztük lenne”- írja Kulka.

Bognár válaszlevele az Indexhez is eljutott, szerinte az egész dolog abból fakad, hogy Kerényi színházélménye más, mint Kulkáéké, ők provokálnak, mert megtehetik.

„Tisztelettel kérlek, fogadd el, hogy vannak, és a jelek szerint meggyőző többségben vannak azok, akik másként látják a világot és engedtessék meg nekünk, hogy más értékrend szerint képzeljük el a művészetet, a színházat, a nevelést” – írja Bognár, majd folytatja.

„Tudom, hogy Imre csak összegzője általános indulataitoknak, és akárki szólalna meg ellenvéleménnyel irányotokban, abban a pillanatban írások tucatjaival, avagy nyílt levelekkel álltok harcba és próbáljátok ellehetetleníteni a kiszemeltet.

De miért is? Azért mert az Ő színházeszménye merőben eltér a tietekétől. Ez miért baj? Való igaz, hogy számunkra nem a deviancia, a luciferi megdicsőülés, a romlottság felmagasztalása a cél, hanem a szépség, a férfi nő iránti szerelme, a férfi barátság, az igazabbá, a jobbá válás katarzisa az, ami közel áll. Saját magad felvállalt másságának nevén nevezése miért kirekesztés? Kerényi Imrét egykor volt rendezőnek nevezned, az mi, ha nem az?

Véleményed szerint, Alföldi Róbert, a másik nagy megszólaló a témában miért pont az Őrült nők ketrece című előadást ajánlja a Tanár Úrnak megtekintésre? Provokáltok, mert megtehetitek” – a teljes levél pedig itt olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik