Kultúra

A 20 éves Ponyvaregény margójára

1994 volt minden idők legjobb éve a filmek és a zenék vonatkozásában. Szinte hihetetlen, de 20 éve kezdődött a Jóbarátok sorozat, ekkor mutatták be az Oroszlánkirályt, Jim Carrey és Cameron Diaz főszereplésével megjelent a Maszk, de a legnagyobbat talán Quentin Tarantino Ponyvaregénye durrant.

Csak ültem, néztem és nem akartam abbahagyni

A Ponyvaregény megosztó, trágár, hosszú. A cselekménye és a története bonyolult és elsőre talán még értelmezhetetlen is. Ennek ellenére, vagy éppen ezért zseniális. Hosszú monológok a sajtburgerről, egy óra kalandos történetéről, Istenről, a lábmasszázsról. Fantasztikusan összeállított zenék Van itt minden.

154 percen keresztül tartó véresen kemény, de szórakoztató alkotás. A szereplők természetesen szintén zseniálisak. Tarantino mindig is mesterien mixelte a ki tudja, honnan előrántott, feledőben lévő színészeket saját kedvenceivel. Összeszedtünk néhány érdekességet a filmről, de kíváncsian várjuk az Önök Ponyvaregényhez fűződő viszonyát is!

10 dolog, ami először eszünkbe jut a Ponyvaregényről

Le Big Mac, illetve, hogy a franciák majonézt raknak a krumplira – Ne b@ssz!

– Ezekiel 25:17

– Zed

– A “béna”

Uma Thurman és John Travolta tánca

– Az óra, ami valakinek a hátsójában vészelte át a fogságot

– Mond még egyszer azt, hogy “hogy mi”!

– Puska kellett volna bmeg!

– Maroktelefon

Son of a Preacher Man by Dusty Springfield

1994

Ha végignézik az alábbi remek összeállítást, mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy 1994 volt minden idők legzseniálisabb éve.

A nők szerepe a Ponyvaregényben

Éles szemű elemzőknek feltűnhet, hogy a Ponyvaregény finoman szólva is porig aláz minden nőnemű karaktert. Mielőtt végigmennénk sorrendben, hogy kivel mi történik a film alatt, szögezzük le, hogy Tarantino végül kárpótolta a hölgyeket és 3 filmen keresztül tartó (4, ha a Kill Billt 2 filmnek vesszük) tisztelgést tett a gyengébbik nem felé. A Vérfagyasztó, a Jackie Brown és természetesen a Kill Bill hősnői is földbe döngölik a velük szemben állókat.

Yolanda, avagy Nyuszimuszi: Drogos, bűnöző, befolyásolható, áldozat típus.

Mia Wallace: Drogos, kitartott, fehérmájú bűnözőfeleség.

Jody, a lyuggatott pofájú: Drogos, értelmi fogyatékos, áldozat típus.

Esmeralda Villalobos, a Taxisofőr: Pszichopata, perverz, valószínűleg drogos. Hogy ölt-e már, nem tudhatjuk pontosan, de mezítláb vezet, talán épp akkor lopta a taxit.

Fabienne: Nehéz jelzőket találni rá, de biztos, hogy nem az eszéért szereti Butch. Pláne, hogy azt a rohadt fontos órát is otthagyta a kenguru farkán. Itt jegyezném meg, hogy Dörner György szinkronjával hatalmas élmény Bruce Willis kifakadását nézni.

Tarantino forgatókönyvei és kisebb rendezései

Kevesen tudják, ezért érdemes megemlíteni, hogy a Kutyaszorítóban című Tarantino mozi után a Tiszta románc, Született gyilkosok, a Négy szoba és az Alkonyattól pirkadatig munkálataiban is részt vett a mester. Hol íróként, hol egy kisebb jelenet rendezőjeként, hol színészként. Quentin Tarantino kedvelőinek valószínűleg nem ismeretlen Robert Rodrigez neve sem, aki hasonló multitálentum, azonban ő még a zenéket is maga készíti filmjeihez.

Van, volt, lesz folytatás, avagy az előzményfilm?

Igazából volt folytatás. 1996-ban Angela Jones főszereplésével került a mozikba a Vérfagyasztó című harmadik Tarantino film. A Ponyvaregényben taxisofőrt alakító színésznő gyilkosságok helyszínén vállal takarítást. Egy ilyen alkalommal sorsdöntő bizonyítékot talál az elkövetőről, de meglepő módon nem jelenti, hanem eltűnteti a nyomokat. Egyszer nézhető, de jó film.

Akinek szabadideje engedi, és nem szeretne heteket eltölteni a Ponyvaregény elemzésével foglalkozó cikkek felkutatásával, mindenképpen nézze meg a DVD, vagy éppen a Blueray verziót audiokommentárral. A Galambos Péter, Vágvölgyi B. András, Kubiszyn Viktor és Török Ferenc közreműködésével készült hanganyag azoknak javasolt, akik huszonikszedik megnézés után már kívülről fújják a szöveget és kicsit többre vágynak.

Megtudhatjuk, hogy Vincent Vega és bátyja amszterdami kalandjairól már a Ponyvaregény megírása előtt született egy komplett forgatókönyv, ami valahol mélyen ott lapul Quentin Tarantino fiókjában. A történet egyetlen bökkenője talán, hogy a figurát húsz évvel ezelőtt megformáló John Travolta, bár zseniálisan vasaltatja az arcát, nehezen tudna egy 40 körüli gengsztert megformálni.

Ennek ellenére várnánk azért még valamit ezen a nyomvonalon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik