Kultúra

Hónapokig titkolta a hatóság a cicidömping bíráit

Nem kértünk sokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól (NMHH), csak annyit, hogy mondják meg, kik javasolták, hogy 12-es korhatárkarikát kaphasson a cicidömpinget felvonultató Coming Out című film. Végül három hónap telt el, mire Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos utasítására végre elárulták. Az egész azért érthetetlen, mert a listán semmilyen kirívó érdekesség nincs.

Az állami szervek az elmúlt négy évben számtalan kreatív és kevésbé kreatív stratégiát vetettek be annak érdekében, hogy a hozzájuk tartozó adatokat eltitkolják. A közmédia híresen rossz adatgazda, de mint kiderült, az NMHH-tól sem egyszerű információhoz jutni.

Pedig nem akartunk sokat. Csupán arra voltunk kíváncsiak, hogy kik javasolták, hogy fiatalok is nézhessék a ciciket a Coming Out filmben. Mint ismert, a film 12-es korhatárbesorolást kapott, míg a ciciben kevésbé gazdag Isteni műszak 16-ost.

Ennek érdekében közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, amire az NMHH először elküldte a Korhatár Bizottság összes tagjának a névsorát. Ám mivel az egy 25 főt felvonultató felsorolás volt, így nem derült ki belőle hogy ki volt az a 7 fő, aki valójában javasolta a meglehetősen megengedő kategóriát.

Az NMHH egy furcsa indoklással utasította el az adatkérés ezen részét, szerintük ugyanis a döntést befolyásolná, ha elmondák, ki volt az a 7 fő.

“A „Coming Out” című filmalkotás besorolási eljárásában javaslatot tevő, hét tagból álló un. eljáró Bizottság tagjainak a megnevezésére a 2011. évi CXII. törvény 27.§ (6) alapján nincsen lehetőség.

„27. § (6) A döntés megalapozását szolgáló adat megismerésére irányuló igény – az (5) bekezdésben meghatározott időtartamon belül – a döntés meghozatalát követően akkor utasítható el, ha az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.”

Mi viszont nem álltunk meg, hanem a rendszer egyfajta tesztjeként inkább továbbmentünk. Arra, amerre minden állampolgár mehet ilyenkor: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH). Magyarul: január 6-án beadványt fogalmaztunk meg Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman hivatalának, amelyben leírtuk: véleményünk szerint jogszerűtlen a titkolózás. Ezután pedig vártuk a folytatást.

Meglepetésre azt tapasztaltuk, hogy a rendszer, ha lassan is, de működik. Március 12-én, tehát három hónappal később e-mailben kaptuk meg Péterfalvi Attila válaszát, amelyben arra szólította fel  az NMHH-t, hogy 8 napon belül adja ki a névsort.

Ők viszont a határidő lejárta után sem léptek, ehelyett titkolóztak tovább. Végül többszöri megkeresés után, március 26-án adták ki a listát.

Íme, a bizottsági tagok:

  • Feldmájer Sándor bizottsági tag, a Magyarországi Filmforgalmazók Egyesületének elnöke
  • Dr Fecskó Edina bizottsági tag, Gyerekszem Filmfesztivál előzsürijének tagja
  • Homa Katalin bizottsági tag
  • Tolonics Júlia bizottsági tag
  • Bölcskey Miklós bizottsági tag
  • Tóth Gábor bizottsági tag
  • Dr Hirsch Tibor bizottsági tag

Hogy miért kellett ennyire titkolózni, az rejtély. Ezen a listán ugyanis semmilyen megdöbbentő dolog nincs, vagy legalábbis mi nem találtunk kapcsolódási pontot a film készítői és a bírálók között. Így viszont még érthetetlenebb a titkolózás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik