Kultúra

MASZK Tavaszi Kollekció – rendhagyó évadkezdés színházzal és zenével

A szegedi MASZK Egyesület idei programsorozata új helyszíneken már áprilisban elkezdődik: a karamazov című színházi előadással április 6-án a Rongy Kocsmában, Csákányi Eszter vadonatúj zenés estjével pedig április 22-én a Kisszínházban találkozhat a közönség.

Akaramazov a Mu Színház és a Füge Produkció együttműködésében készült, szereplői négy fiatal színész: Adorjáni Bálint a Radnóti Színházban játszik, Orosz Ákos a Maladype egyik meghatározó színésze, Lazók Mátyás neve a Szegedi Nemzeti Színházból lehet ismerős, Jankovics Péter pedig a Szputnyik társulatának tagja.

Dosztojevszkij regényét Laboda Kornél rendezővel közösen dolgozták fel és állították színpadra. Az egyedi, izgalmas adaptációban fontos szerepet kap a humor és a zene is.

Csákányi Esztermagáról és a női lélek megannyi arcáról mesél és énekel Akit az istenek szeretnek című zenés estjében – a nőket mutatja be nagy empátiával és rokonszenvvel, humorral és öniróniával ebben az új produkcióban, amelyet a budapesti bemutatót megelőzően láthat Szegeden a közönség. Az előadásra jegyek a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában kaphatók

A MASZK Egyesület tavaszi programsorozata május 5-től folytatódik a Régi Zsinagógában: itt lesz többek köztVári Éva a Rose című monodrámával, Fekete Ernő Weöres Sándor-estjével, a Tünet Együttes két darabbal, a Zéró Balett, valamint visszatér a Kisszínházba a tavalyi THEALTER fesztivál egyik legjobb produkciója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem V. évfolyamának ToldijaHorváth Csaba rendezésében.

Júniusban az Egyesült Államokból érkezik egy különleges produkció,Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekért című regényének színpadi változata.

Április 6. vasárnap, 19.00, Rongy Kocsma

Mu Színház – Füge Produkció: karamazov

Utazol egy körülbelül negyvenötezer pudos villamoson. Futnak alattad a verszták. Csak bámulsz ki bután a fejedből, nézed a nyírfák táncát a végtelen sztyeppén. A Blahán fölszáll az ördög. Olyan másfél rőf. Jön és néz. És tudod, hogy megfog. Mert nincs jegyed. Egy pópával is megtörtént ez. Aztán elment, és nem találták. De végül megtalálták.

Így jár az, aki nem halt meg, de még él.

F.M Dosztojevszkij regénye alapján írta: Faragó Zsuzsa, Laboda Kornél és az előadásban játszó színészek

Dmitrij Karamazov: Adorjáni Bálint

Ivan Karamazov: Orosz Ákos

Aljosa Karamazov: Lazók Mátyás

Fjodor Karamazov, Szmergyakov: Jankovics Péter

 

dramaturg: Faragó Zsuzsa

a dramaturg asszisztense: Bíró Bence e.h.

látvány: Lisztopád Krisztina

a verseket fordította: Szálinger Balázs, Hercsel Adél

dalok: Orosz Ákos, Lazók Mátyás, Jankovics Péter, Adorjáni Bálint

a rendező munkatársa: Juhász Gabriella

rendező: Laboda Kornél

Április 22. kedd 19.00

Akit az istenek szeretnek – Csákányi Eszter zenés estje

Magamról ésa női lélek megannyi arcáról mesélek ebben az estben – mondja Csákányi Eszter.

A téma örök: nők – végletes lelkiállapotban. Nők, akik alárendelik magukat a férfinak, akik hiába várakoznak a megbeszélt randevún, akik kiszellőztetik a lakásból a magányt, és akik mégis mindig életben maradnak.

Csákányi Eszter mutatja be őket nagy empátiával és rokonszenvvel, humorral és öniróniával új önálló estjén, amelyet a budapesti bemutatót megelőzően láthat Szegeden a közönség.

közreműködik: Puskás Péter – billentyűs hangszerek, Kovács Norbert – ütőhangszerek

dramaturg, szövegíró: Zöldi Gergely

zenei vezető: Puskás Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik