Kultúra

Böjtös gasztrohétvége Ópusztaszeren

Szombaton, március 29-én úgy böjtölhet, ahogy még soha. Gasztronómiai kirándulásra hívják az országot, amely túrán ledöntik a régi közhiedelmet, miszerint a húselhagyás unalmas. Megmutatják a böjt sokszínűségét és változatosságát.

A korai paraszti világból indulnak, és napjaink legjobb séfjeinek konyhájába érkeznek az érdeklődők. Útjuk ételkóstolásokon és kulturális programokon át vezet majd, és közben számtalan ötlettel, praktikával, élménnyel és ízzel gazdagodhatnak.

Program:

10:00 Rácponty készítése Kertész Péterrel, az ÓNTE Igazgatójával és a Gundel Főszakácsaival -TV felvétel – Rotunda, Árpád-emlékmű.

12:00  Megnyitó: köszöntő beszédet mond Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere – Skanzen/Olvasókör.

13:00-14:30  „Húsmentes étel – Húsmentes élet” – kerekasztal beszélgetés és vega ételkóstoló Dr. Mikulán Rita megyei sport főorvossal, a Biocsemege Bolttal és az Őrangyal Gasztroházzal – Puszta Háza.

15:00-16:30 „Test és lélek – Ínség és Bőség, böjt a keresztény kultúrkörben” – kerekasztal beszélgetés Dr. Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök (Szeged-Csanádi Egyházmegye) és Dr. Miklós Péter egyháztörténész részvételével – Puszta Háza.

16:00-17:00 Meszecsinka együttes koncertje – Skanzen.

Egész napos programok:

Éttermek böjtös látványkonyhái, kóstoltatásai: Bárány Kisvendéglő, Biocsemeg Bolt, és Főzőiskola, Diófa Vendéglő, Gundel Étterem, Kiszombori Búzacsíramálé, Őrangyal Gasztroház, Szeri Csárda.

Szent Pétör Serpenyője – Nagy sátor, Skanzen

Szeri praktika: fűszerszagoltatás és totó valamint virágpeca – Monostor romok

Kulturális műsorok, vásári forgatag – Skanzen

Kézműves Tanya: kézműves foglalkozás gyermekeknek, újrahasznosított, háztartási tárgyakból – Puszta Háza kert .
Kézműves foglalkozás: papírsárkány készítése, eregetése –Piactér mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik