Kultúra

Pályakezdő fiataloknak segít a program

fiatalok (fiatalok, )
fiatalok (fiatalok, )

Ötven fiatal foglalkoztatását biztosítják az Echo Nonprofit Network tagszervezetei 15 hónapon keresztül.

A programhoz az Európai Unió 180 millió, az Echo Nonprofit Network 30 millió forinttal járul hozzá. A program célja pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának támogatása a helyi nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erősítésével. Az 50 új munkavállalót Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere fogadta a Városháza Dísztermében.

A szakképzettséggel rendelkező regisztrált pályakezdő álláskeresők elhelyezkedésének egyik legnagyobb akadálya továbbra is a munka világában szerzett tapasztalat hiánya, ezért fontosnak tartja az Echo Network, hogy a fiataloka lehető leghamarabb dolgozni kezdjenek, és szerezzék meg azt a munkatapasztalatot, amely elengedhetetlen feltétele a tartós munkavállalásnak. Azok a szakképzett fiatalok, akik tapasztalat hiányában nem tudnak elhelyezkedni, „időveszteség nélküli” lehetőséget kaptak az Echonál mielőbbi támogatott munkába állásra, ezáltal a megfelelő gyakorlati ismeretek megszerzésére.

A program célja a fiatalok foglalkoztatásának, munkatapasztalatuk megszerzésének elősegítése, valamint a civil szervezetek fejlesztése, a szolgáltatói kapacitások megerősítése. A program a szervezetek belső kapacitásainak erősítésével, az érintett szervezetek által nyújtott szolgáltatások minőségének javítását, a változó társadalmi és gazdasági feltételekhez való igazodását szolgálja.

Domokos Tamás, az Echo Szociológiai Kutatóintézet módszertani igazgatója a pályakezdő fiatalok munkába állásának segítését célzó tevékenységről beszélt: “Innovatív kezdeményezésről van szó, egy 15 hónapos, jól átgondolt és kellően előkészített programról, amely hosszútávon segíti az elhelyezkedést, valamint a  saját szakmában, választott hivatásban a boldogulást.  Személyes segítséget tudunk adni a résztvevőknek, nagyon sok helyen kiegészítő szolgáltatást is szervezünk. Mindenkinek lesz egy mentora, aki segít bevezetni a munka világába a fiatal pályakezdőt.”

Székesfehérvár polgármestere,Cser-Palkovics András köszöntötte a fiatal munkavállalókat és üdvözölte a civil szervezetek által megvalósuló elképzelést: “Az egyik legfontosabb társadalmi probléma ma Magyarországon, hogy a fiatalokat el tudjuk indítani abba a bizonyos “nagybetűs életbe”,  azaz kapják meg a lehetőséget a saját szakmájukban, hogy az első lépéseket megtehessék. Örülök ennek a programnak, mert kifejezetten álláskereső, pályakezdő,  vagy munkahely tekintetében kis múlttal rendelkező fiatalok számára nyújt lehetőséget.”

A polgármester hangsúlyozta, hogy a város is szeretne megoldást nyújtani a fiatalok elhelyezkedésének megkönnyítésében, és ennek egyik eszközeként tekint  a gyakorlatorientáltabb oktatási rendszer felépítésére.

Kormányzati segítséggel erősítik a műszaki felsőoktatást, amelynek eredményeként 2015. szeptemberében mechatronikai,  gépészmérnöki, villamosmérnöki, valamint informatikus   szakokon indul el a  duális rendszerű képzés Székesfehérváron. Ennek a speciális oktatási modellnek az a célja, hogy a munkáltatók egy ösztöndíjprogrammal segítsék  a leendő munkavállalóikat, és így a tanulóknak még a hallgatói jogviszony keretében lehetőségük nyíljon gyakorlati képzésen részt venni annál a vállalatnál, ahol később dolgozni fognak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik