Kultúra

Hamarosan itt a Fehérvári Halünnep

hal (horgász, halak, pecázás, )
hal (horgász, halak, pecázás, )

Tavaly októberben rendezték meg először a Fehérvári Halünnepet a Palotavárosi tavaknál. Idén március 29-én lesz a rendezvény, ahol a HOFESZ évadnyitó horgászversenye mellett főzőverseny és megannyi színpadi program is várja az érdeklődőket. A gyerekeknek horgászfelszerelést és segítséget is adnak a pecázáshoz.

Cser-Palkovics András polgármester a rendezvényt népszerűsítő tájékoztatón elmondta, hogy Fehérváron különösen fontosak azok a fesztiválok, amik gasztronómiáról, közösségről és gyerekekről szólnak. Van a városban olyan gasztronómiai fesztiválunk, ami rengeteg embert vonz és bízom abban, hogy a hal és a halételek köré szervezett fesztivál idővel hasonlóan sikeres lesz. Egy ilyen programra olyan emberek is ellátogatnak, akik egyébként nem pecáznak rendszeresen. A Palotavárosi tavak és környéke pedig évről-évre szebb lesz és gyalog sincs messze a belvárostól.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Székesfehérváron a Palotavárosban több mint húszezren élnek és néhány lépéssel a lakótelep mellett egy nagyon szép természeti környezetben találhatjuk már magunkat, ahol egész évben csodálatos órákat tölthetnek el a horgászok. Reményét fejezte ki, hogy szép idő lesz és sokan eljönnek majd a Halünnepre.

Nagy Attila a HOFESZ elnöke elmondta, hogy három cél vezérelte a szövetséget, amikor elkezdték a szervezést: a horgászat népszerűsítése a fiatalok körében mellett nagyon fontos cél, hogy ismerjük fel a finom halételek jelentőségét, továbbá szeretnénk „hidat” képezni a városlakók és a horgásszervezet között. Kiemelte, hogy egy hírességekből álló főzőcsapat is érkezik, Reviczky Gáborral az élen, de több más híresség is a csapat tagja lesz. Azt kérte, hogy ha az időjárás engedi, akkor minél többen látogassanak ki a tópartra. Azoknak a gyerekeknek, akik kedvet éreznek a horgászathoz azoknak adnak felszerelést és segítséget is a pecázáshoz.

A programmal egyidőben zajlik majd a HOFESZ nyitó horgászversenye is, a főzésnél pedig a halat úgy is próbálják majd népszerűsíteni, hogy nem csak halászlevet, hanem számos más halételt is készítenek. A főzés mellett tartalmas színpadi program lesz reggel tíz órától egészen estig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik