Kultúra

Megelevenedik a történelem

Az 1848-as forradalom székesfehérvári eseményeit eleveníthetik fel az érdeklődők március 16-án, vasárnap 10.00 órakor a Tourinform iroda által szervezett programon. A részvétel ingyenes, a szervezők várnak minden érdeklődőt.

A XVIII. században még német többségű Székesfehérvár a XIX. század elejére a magyarul gondolkodó és érző városok sorába lépett. A magyar nyelv és a nyelvi-irodalmi újjászületés jelentősége megmutatkozott abban is, hogy a magyar nyelvű színjátszás – a polgárok lelkesedése révén – otthonra lelt Székesfehérváron, és 1814-ben már magyarul vezették a városháza jegyzőkönyveit.

Székesfehérvár követei az országgyűlésben is a polgári társadalom fejlődésének ügyét képviselték, 1848. március idusán pedig örömmámorban úszott a város, hogy a „magyar szabadság vérontás nélkül győzött!”

A március 16-i séta során azokat a helyszíneket keresik fel, ahol a reformkor szellemisége kibontakozhatott, máshol azokról a személyiségekről emlékeznek meg, akik ennek az eszmének, illetve a márciusi forradalomnak meghatározó alakjai voltak.

Az örömteli, majd gyászos események megismerése által lehetőség nyílik átérezni, hogyan is hatott ez az időszak Székesfehérvár későbbi szellemi fejlődésére.

Találkozó a Fehérvári Ajándékbolt előtt, vasárnap 10.00 órakor.
A séta időtartama: kb.1,5 óra, a részvétel ingyenes.

További információ:

F. Szegő Krisztina
ügyvezető, Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft.
Tel.: +36 70 66 99 203
e-mail: szego.krisztina@szekesfehervar.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik