Kultúra

Magyar helyszín is elnyerheti az Európai Örökség címet

A Páneurópai Piknik Emlékpark és Hajdúböszörmény, a szabad hajdúk központja is pályázhat az Európai Bizottságnál a címre - erről döntött Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A tárca közleménye felidézi, hogy az Európai Örökség cím elnyerésére vonatkozó uniós kezdeményezés keretében Magyarország 2014-ben terjeszthetett fel első ízben pályázatokat az Európai Bizottság részére. A helyszínek előzetes kiválasztására az emberi erőforrások minisztere nemzeti szintű pályázatot írt ki.

A beérkezett munkák elbírálását követően Balog Zoltán arról döntött, hogy a soproni önkormányzat által benyújtott Páneurópai Piknik Emlékpark, valamint a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum által benyújtott Hajdúkerület székháza Hajdúböszörményben, a szabad hajdúk központja című pályázatokat terjeszti fel a címre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.


Fotó: MTI

A közös identitás megerősítését célzó Európai Örökség cím növelni akarja azon helyszínek értékét, amelyek fontos szerepet töltöttek be Európa történelmében és kultúrájában, ezáltal is mélyítve a polgárok ismereteit közös, de tagállamonként eltérő kulturális örökségünkről.

Az Európai Bizottság legkésőbb 2015 elején határoz a benyújtott pályázatokról – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik