Kultúra

Csala Csilla őrzi Lenhardt György gyűjteményét

A Dunaalmáson élő és alkotó festő, régész és restaurátor páratlan örökséget hagyott hátra: többek között őskori, kőkori, Honfoglalás kori leletek feltárásával, gyűjtésével segítette a környék történetének megismerését.

Őskori mamutfog, kőkori pattintott eszközök, bronzkori fémeszközök és pengék, avar kori ékszerek, urnák és eszközök, római kori illatszeres üvegek, Honfoglalás kori leletek sokasága maradt fenn a festő és régész Lenhardt György után. A festő hosszú évtizedek alatt szedte össze magángyűjteménye darabjait, amelyek segítségével kirajzolódhatott a környék történelme. Lenhardt György a magángyűjtemény legtöbb darabját egy avar kori temető feltárásának köszönheti, ami annak idején egyedülálló volt az egész országban. A korabeli temetkezési szokásokra fényt derítő sírokból rengeteg lelet került elő, amelyeknek egy része múzeumokba került, a legtöbb darab azonban a család birtokában maradt. Az avar kori földvár feltárásakor egyértelműen látszott, hogy az akkori temetkezési szokások szerint a halottakat koncentrikus körökben temették egy kemence köré: a legközelebbi körben a leggazdagabbak kaptak helyet. A temető feltárásakor rengeteg urna került elő, amelyeket Lenhardt György maga restaurált. Ezek mellett ott voltak a halottak személyes tárgyai is: a legkülönösebb egy olyan üreges, dinoszaurusz formájú csörgő, amit valószínűleg egy kisgyerek mellé temettek.

Fotók: Hír24

Lenhardt György festőként is sikeres volt, képei főként a környékbeli tájakat ábrázolják, munkáiból pedig nem csak helyi múzeumok, de a Nemzeti Galéria is rendezett kiállítást évtizedekkel ezelőtt.

A festményeket és a gyűjteményt évente egyszer – György napon – a helyi iskolások is megnézhetik, akiket Csala Csilla és férje, Szakál Dénes szívesen kalauzol körbe. Lenhardt György a festés és régészkedés mellett műgyűjtő is volt: értékes régi könyveket, festményeket is gyűjtött. A legértékesebb darabokat sajnos egy betörés során elvitték.

“Három évvel ezelőtt törtek be ide, és festményeket, illetve a gyűjtemény legértékesebb darabjait, többek között bronzkori kardot és tőröket vittek el. Azt gyanítjuk, ismerős lehetett az illető, mert pontosan tudta, mit kell elvinni és honnan, aztán szépen visszacsukott mindent maga után. Azóta megtettünk minden óvintézkedést, amit tudtunk, új riasztót is felszereltünk” – mesélte a férjével, Szakál Dénessel a régészeti kincseket ma is a villában őrző Csala Csilla a Hír24-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik