Kultúra

Minden egyben az Emlékévről

Tematikusan és kronológiailag is összefoglalja a Szent István Emlékév eseményeit a 2013 PLUSZ című kiállítás, melyet ünnepélyes keretek között nyitottak meg a Szent István Király Múzeum rendezésében, a Megyeház utca 17. szám alatt.

A Fehérvár Fanfárral és Komáromi Cecília népi énekes, a Hermann László Zeneiskola növendékének előadásával vette kezdetét a 2013 PLUSZ című kiállítás megnyitója ma délelőtt a Szent István Király Múzeum Megyeház utca 17. szám alatti épületének udvarán, ahol a Székesfehérvári Királyi Napokra készített, két óriásbábot is elhelyeztek a szervezők.

A kiállításon látható tablók, fotók és leírások tematikusan és kronológiai sorrendben is összefoglalják a tavalyi esztendő fő eseményeit, például a Szent István Emlékév ünnepélyes megnyitóját, Szent István király ünnepét, a Bory-várban rendezett díjátadókat, a Koronázási Ünnepi Játékokat, a Fő utca átadását, a kihelyezett kormányülést, az Emlékév zárását, és még számos egyéb rendezvényt. Videofelvételek is láthatóak a 2013-as, sőt az 1938-as és 1988-as emlékévekről. Megtekintheti a közönség a tavalyi esztendő vendégkönyvét, a Herendi Porcelánmanufaktúra által az esztendőre készített dísztálat és a Bory-családtól származó Antik Magyar Nemes figurát, de láthatóak egyéb emléktárgyak, kiadványok, dokumentációk, díszoklevelek is.

A kiállításon ki-ki megtalálhatja azt az eseményt, kiadványt, vagy éppen tárgyat, melyhez személyes élmények fűzik, az élményeket pedig mindenki továbbviheti 2014-re, vagy a következő évekre, évtizedekre – mondta el Cser-Palkovics András polgármester.

A megnyitón a 2013-as Emlékbizottság tagjaként elismerő oklevelet vett át Székesfehérvár polgármesterétől Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, köszöntötték Bartyik Mihálynét, a székesfehérvári Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI igazgatóját a Virágos Magyarországért Verseny kapcsán. Magyarország több mint két évtizedes múltra visszatekintő, legsikeresebb környezetszépítő versenyére önkormányzatok jelentkezhetnek. A 2013-as Szent István Emlékévben egy új díjat alapítottak „…mert közös a világunk…” címmel. Az elismerés létrehozásához hozzájárult az Arany János Iskola jó példája, hiszen az intézmény pedagógusai és a speciális nevelést igénylő diákjai élen járnak környezetük szépítésében, valamint a székesfehérvári közterületek gondozásában.

A 2013 PLUSZ kiállítás ingyenesen látogatható 2014. május 4-ig, hétfő kivételével naponta 10.00 és 18.00 óra között. Az óvodás, illetve általános és középiskolás csoportokat múzeumpedagógiai foglalkozásokra várják. A gyerekek felelevenítik az Emlékév eseményeit, szerepekbe helyezkednek és interjúkat készítenek a „ünneplő közönség tagjaival”, sőt, a nagyobb diákok újságot is szerkesztenek az elmúlt évben történtekről. Bővebb információkat a www.szikm.hu portálon kaphatnak az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik