Kultúra

Alföldi: Száműzött lettem

A Nemzeti Színház korábbi igazgatójának 2018-ig gyakorlatilag nincs Magyarországon munkája, külföldön kell dolgoznia – írja a Bors.

„2018-ig többnyire csak külföldi munkám van. Az elmúlt két hónapban Németországban, előtte Szerbiában voltam. Száműzött lettem” – mondta egy zártkörű rendezvényen Alföldi Róbert.

Komoly változás állt be Alföldi Róbert életében. Míg külföldön ünnepelt rendező, és jobbnál jobb munkákat kap, addig itthon alig foglalkoztatják. Főként a németországi Eggenfeldben tartózkodik. A Nemzeti Színház volt igazgatóját Karl M. Sibelius hívta meg rendezni, mert nagyra tartja a munkásságát – derül ki a Bors cikkéből.

Az egykori színházigazgató jelenleg három előadásban szerepel: az Átriumban az Igenis, Miniszterelnök Úr! és a Vaknyugat című darabban, a Vígszínházban pedig a Mephisto című előadásban, amelynek rendezője is.

Egy metálzenekar hasonló cipőben

Hallott már az Ektomorf zenekarról? Ők is sokáig hasonló cipőben jártak, mint most Alföldi: külföldön elismert, körülrajongott metálzenekar voltak, itthon pedig nemhogy nem ismerték őket, rasszizmussal és megvetéssel kellett szembenézniük: „Ezerrel nyomtuk az itthoni bulikat, de egyre kevesebben jöttek el rájuk, meg ment a cigányozás, az öcsémet egyszer el is találták üveggel a színpadon, jöttek az üzenetek, hogy ‘csak gyertek koncertezni, majd meglátjátok, mi lesz!’, meg volt, aki visszahozta a lemezt, hogy ‘ez ilyen cigány szar’…” Fesztiváloznak persze itthon is, de azért ők is azon magyar értékek egyike, akiket itthon alig ismernek el valami korlátolt és buta indokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik