Kultúra

Több színházi produkció a REÖK-ben

Spiró György színháztörténeti előadásán is részt vehet a REÖK közönsége márciusban. A legjobb alternatív társulatok vendégszerepelnek emellett az elkövetkezendő hetekben a palotában. Lesz Shakespeare-Gershwin fúzió, Parti Nagy Lajos-darab, a Maladype pedig kétszer vendégszerepel a palotában.

Programkavalkád várható a REÖK-ben a következő másfél hónapban. Négy színházi produkcióval várják a közönséget, illetve Spiró György gondolatait is meghallgathatjuk izgalmas előadásán. A Kossuth-díjas író, irodalomtörténész hatalmas tudással rendelkezik az Erzsébet-kori színházról, mely különleges, hosszú fejlődés eredménye, néhány évtizedig az emberi tudás csúcsteljesítményeit hozta létre, majd szinte nyomtalanul eltűnt csaknem két évszázadra.

Mivel a színházak ma is játszanak Shakespeare-drámákat, de már közel sem úgy, mint ők annak idején, érdemes bepillantani ebbe a színházi működésbe. A Shakespeare-hetekbe illeszkedő program ingyenes.

A színházi előadások közül elsőként egy Shakespeare-feldolgozást láthatunk, február 28-án, 19 órától. A mester egyik legnagyobb klasszikusát, a Szentivánéji álom című vígjátékot értelmezi át A „Láthatóságiak – Kis Szentivánéji zene” című darab. A cselekmény középpontjában Oberon és Titánia viszálya, a négy szerelmes viszontagságai és a mesteremberek, vagyis a láthatóságiak története áll.

A Thália Színház és a FÜGE Produkció előadását Máthé Zsolt, az Örkény Színház kiváló színésze rendezte, a szereplők közt pedig megtaláljuk a fővárosi Katona József Színház fiatal színművészét, Tasnádi Bencét is, aki tavaly a „legígéretesebb pályakezdő” díját kapta a színikritikusoktól. Shakespeare drámája mellett nagy hangsúlyt kap a produkcióban George Gershwin zenéje is, többek közt a Kék rapszódia és a Summertime.

Parti Nagy Lajos kiváló drámáját vitte színre a HoppArt Társulat, ez március 5-én látható a REÖK-ben. Az Ibusár-állomás Sárbogárdi Jolán vasúti dolgozó kettős életéről szól. Jolán menekül a valóságból, anyuskája és főnöke-udvarlója, Vargányai Guszti elöl, méghozzá a saját maga kreálta operett-világba. Az álomvilág habos operett, szerelemről, a hon megmentéséről, míg a valóság sivár próza Ibusár állomáson.

A társulat kísérletének tárgya az ibusári valóságot is zenében követni. A műfajok az operától a rapig, a musicaltől a mulatós zenéig terjednek. Jolán szerepében azt a Kiss Diána Magdolnát láthatjuk, akit nyáron a Szegedi Szabadtéri Leányvásár-produkciójának közönsége már a szívébe zárt. Gusztit Friedenthal Zoltán alakítja.

A Maladype Színház rögtön két darabbal érkezik Szegedre. Március 13-án Goethe Egmont-ja, 14-én pedig Schiller Don Carlos-a kerül színre a népszerű társulat előadásában. Mindkét produkciót a társulat vezetője, Balázs Zoltán rendezi.

Előbbi főhőse „az istenek kedvence” a nyers, egyenes, életvidám és szabadságszerető Egmont, a 16. századi németalföldi függetlenségi harcok hőse és közkedvelt személyisége. Schiller darabja az intrikáktól vezérelt és rideg spanyol udvar hatalmi keretei között játszódik.

Don Carlos, a habozó-gyötrődő herceg és az európai humanitás szószólója, Posa márki a főszereplők ebben a műben. A társulat állandó művészei alakítják a karaktereket, így ismét láthatjuk többek közt Orosz Ákost, Lendváczky Zoltánt, Tankó Erikát és Blasek Gyöngyit az előadásokban.

Jegyek már az összes meghirdetett színházi előadásra kaphatók. Elővételben 1500, az előadás napján 2000 forintért lehet belépőt vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik