Kultúra

Lefordította Mai Manó nevét az útikönyv

A Lonely Planet sem tévedhetetlen: Modern Devil House-ként írnak a Magyar Fotográfusok Házáról.

A Mai Manó Ház blogján számol be a Lonely Planetben megjelent hibáról. Az útikönyv összeállítóit az zavarhatta meg, hogy nem gondolták volna, hogy valaha valakit Mai Manónak hívhattak. Bár ha ebből indulunk ki akkor Today’s Elf House-nak is keresztelhették volna a budapesti Nagymező utcában található Magyar Fotográfusok Házaként is ismert galériát.


Fotó: MTI

Pedig Mai Manó létező, valós személy volt – emlékeztet a blog. Korának egyik legnagyobb gyermekfényképésze 1855-ben született, aki pontosan 120 éve nyitotta meg nyolcszintes műteremházát, mely egészen 14 évvel túlélte: 1931-ig működött a Nagymező utcában.

A fényképész fiától megvásárolta meg a házat Rozsnyai Sándor zeneszerző és felesége, hogy felépíttessék az addig üres udvarba a háromszintes Arizona mulatót, ami egészen tulajdonosainak 1944-es elhurcolásáig működött. A háború után az épület a legkülönfélébb célokat szolgálta, iskola, bemutatóterem volt, majd a Magyar Autóklub budapesti szervezete használta harminc éven át.

A félemeleti Mai Manó Galériát 1995-ben, az I. és II. emeleti kiállítótereket pedig tizenöt évvel ezelőtt, 1999. március 18-án nyitották meg. Az, hogy bekerült a Lonely Planetbe annak is a jele, hogy a külföldi turisták is felfedezték már a helyet. A hibát jelezték a kiadónak.

A találért köszönet az Origónak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik