Kultúra

Udmurt író a Klebelsberg-könyvtárban

A Finnugor hónap című programsorozat következő rendezvényeként Vjacseszlav Ar-Szergi, udmurt író lesz az SZTE Klebelsberg Könyvtár következő vendége.

Február 19-én 17 órai kezdettel tartják a rendezvényt, az SZTE Klebelsberg Könyvtár, AudMin termében (földszint, Tájékoztató melletti terem). A vendég Vjacseszlav Ar-Szergi, udmurt író lesz.

Vjacseszlav Ar-Szergi

1962. április 5-én született. Udmurt író, költő, műfordító és újságíró. Az Udmurt Köztásaság Nemzeti Írója (2003), a moszkvai ,,Népek Barátsága” és az izsevszki ,,Fénysugár” irodalmi lapok szerkesztőbizottsági tagja. Immár 30 könyvet írt különböző műfajokban, de készített forgatókönyvet is, amelyből az első udmurt nyelvű film, az Alangaszar árnyéka készült el 1994-ben.

Vjacseszlav Ar-Szergi

Könyveit eddig Oroszországban, Magyarországon, Finnországban, Svédországban, Észtországban és Csehországban adták ki. Udmurtul és oroszul ír, valamint fordít tatár és orosz nyelvből udmurtra. Az ő ötlete alapján született meg a Dunának hullámai a Káma partján (1997) című kötet, amelyben magyar versek szerepelnek udmurt nyelven.

Több irodalmi és állami elismerés birtokosa, legutóbb például elnyerte a Lityeraturnaja Gazeta által adományozott irodalmi díj ezüst fokozatát a magas színvonalú orosz ésudmurt nyelvű munkásságáért (Delvig-díj, 2014).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik