Kultúra

Huszonkét év után távozott a tévézés ikonja

Jay Leno távozott a Tonight Show-ból, megvolt az utolsó fellépése, a csatorna már az utódját is megtalálta Amerika ikonikus műsorvezetőjének.

Lenónak korábban a The New York Times címoldalas búcsúztató cikke szerint 300 csatorna és 48 rivális műsor között is mindvégig sikerült megőriznie a Late Night című műsor vezető szerepét a késő éjszakai szórakoztatás piacán.

Újítás nélkül a csúcson

Domináns pozícióját annak ellenére is sikerült megőriznie, hogy semmilyen újítást sem hozott a televíziós humor világába, az internetet nem árasztották el műsorainak sziporkázó gegjei és kollégáinak különösebb elismerését sem vívta ki soha. Ugyanakkor elérte, hogy az aktuálisan fontos és érdekes emberek a show vendégei legyenek.

Mottója egyszerű volt: „Írj viccet, mondj viccet és vedd fel a csekket” – mondogatta.

Akár a politika is szóba jöhet

Leno nem nyilatkozott arról, hogy a távozása után mihez akar kezdeni, miután szeptemberben lejár a szerződése, de a The New York Times szerint nyitva áll előtte a stand up comedy világa és a lap tudni véli azt is, hogy a CNN is megkereste egy ajánlattal. A The Washington Times által megszólaltatott szakértők szerint Leno megállná helyét a politika világában is, igaz, az az Egyesült Államokban is csúszós pálya egy komikus számára.

Jay Leno pályája csúcsán
Kép: Europress Fotóügynökség

Senki nem menekült előle

A lap által közölt statisztika szerint Jay Lenóhoz, aki a pályafutása során 43 892 viccet sütött el közszereplőkkel kapcsolatban, valószínűleg a republikánusok állnak közelebb. A jelenlegi kormánypárton, a demokratákon ugyanis 10 885 alkalommal köszörülte a nyelvét, míg a mostani ellenzéken „csak” 9465-ször.

Csipkelődésének tárgyává a legtöbbször, 4607 alkalommal Bill Clinton vált, amit 939 Hillary Clinton- és 454 Monica Lewinsky-poén egészített ki. A republikánusok közül az ifjabbik Bush exelnök vezeti nála a listát 3239 “találattal”. Barack Obama időarányosan viszonylag jól áll a róla elhangzott 1011 megjegyzéssel, amelyek száma már nem nagyon szaporodhat tovább.

Utolsó show-jában Leno egyik vendége ugyanúgy Billy Crystal volt, mint a humorista 1992-es, első adásában.

Noha az elmúlt hetek nosztalgikus visszapillantásokkal fűszerezett adásainak nézettsége folyamatosan emelkedett, Jay Leno aligha érheti el a műfajban az akkor 66 éves Johnny Cason által felállított abszolút csúcsot, Carson utolsó fellépését 1992-ben ugyanis 42 millió amerikai tévénéző látta. Leno 2009 májusában érte el a csúcsot 11,9 millióval.

A 63 éves Leno helyét, aki hosszú ideje nyíltan nehezményezi, hogy az NBC eltávolítja a képernyőről, a 39 éves Jimmy Fallon vette át, akinek már meg is történt a debütálása.

Mr. Alsó állkapocs

A skót és olasz felmenőkkel rendelkező Leno élete bővelkedik az érdekességekben.

Tanúként hallgatta meg a védelem a 2005-ös Michael Jackson elleni gyerekmolesztálási perben, és akkor ott Jackson javára tanúskodott, bár fellépése és mondanivalója megrendezettnek tűnt.

Sok filmben szerepelt, korai időszakában rendes szerepekben, később önmagaként, illetve rengeteget szinkronizált: hallhattuk a Verdákban (Jay Limo), a Jégkorszak 2-ben, de a Family Guyban is (önmagát adva).

Védjegyének is tekinthető hatalmas állkapcsa egy genetikai rendellenesség eredménye (az alsó állkapocs túllóg a fölsőn), amit műtéti úton lehet korrigálni, de Leno nem bírta volna ki a szótlanságot a gyógyulás idejére…

Jay Leno diszlexiás és napi 4-5 óra alvás elég neki. Az autók a gyengéi (190 járműve van, ebből 90 motor), viszont nem iszik, nem dohányzik.

A Tonight Show-ból keresett pénzét nem költi, csak a stand-upos bevételeiből él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik