Kultúra

Évekre bezár a világhírű múzeum

Berlin egyik legfontosabb látványossága felújításra szorul.

A Pergamon Múzeum szeptember 29-én zár be – közölte kedden Hermann Parzinger, a Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke.

A berlini Múzeum-szigeten lévő, évente 1,3 millió látogatót vonzó Pergamon Múzeum a legkedveltebb intézmény a német állami múzeumok között, és a Múzeum-sziget legnagyobb építménye. A munkálatok akár 2025-26-ig is elhúzódhatnak: 2019-ig az északi és a középső szárnyat, majd a déli szárnyat újítják fel.

A közelben átmeneti tárlaton állítják ki Yadegar Asisi Pergamon-panorámáját, illetve a Pergamon Múzeumból származó számos kiállítási tárgyat.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A Neue Nationalgalerie is bezár 2014 végén 3-4 évre, az üveg-fém épület felújítása David Chipperfield brit építész felügyelete alatt valósul meg. Itt mutatták be az elmúlt évek több nagy közönségsikerét, például a New York-i MoMA kiállítását vagy a második világháború utáni német művészetnek szentelt tárlatot. A galéria gyűjteményét a renoválás idejére a kortárs művészeti múzeummá átalakított egykori Hamburgi pályaudvaron állítják ki.

A Porosz Kulturális Örökség Alapítvány nagy projektjei közé tartozik a 20. század Művészetének Múzeuma, amely a tervek szerint a Potsdamer Platz közelében áll majd. Parzinger közölte, hogy a következő hónapokban várják az engedélyt a projekt megvalósításához a szövetségi kormánytól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik