Kultúra

Ifjúsági érdekegyeztetésre hívott B. Nagy László

Csongrád megye kormánymegbízottja úgy látja, hogy létre kell hozni egy olyan egyeztető fórumot, amely a fialakokat tömörítő civil szervezeteket ülteti egy tárgyalóasztalhoz.

Mintegy 120 olyan szervezet üdvözölte a kezdeményezést, amely fiatalokat képvisel, közülük többek között az Új Nemzedék Kontakt Pont, a szegedi Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Szegedi Szervezete, az Egy Ebéd, Egy Esély Alapítvány, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gyermekjóléti Szolgálata és Családsegítői, az SZGYF Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatának munkatársai, a gyermekvédelmi szakellátásban közreműködő szervezetek képviselői, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány, Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség, a Talentum Alapítvány, a KEFE, a Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesület, a Munka Világa Közhasznú Egyesület, Tigers Kick Box és Szabadidő SE, valamint a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, illetve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ifjúsági és Sportbizottsága tagjai, képviselői el is jöttek a találkozóra.

Itt közösen foglaltak állást abban, hogy hosszú távú, egységes ifjúságpolitikai stratégia-koncepció szülessen meg, mely valódi lehetőséget kínál a térségben felnövekvő generációk jövője alakításában.

B. Nagy László kormánymegbízott arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az elkövetkező időszak komoly felelősségvállalással jár az ifjúsági civil szervezetek és az ifjúsággal foglalkozó intézmények munkatársai számára, hiszen az egységes ifjúságpolitikai stratégia kialakítása és érvényesítése komoly hiányt pótol. Kiemelte, hogy napjaink egyik társadalmi problémája a fiatalság elvándorlása.

Mihálffy Béla, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ifjúsági és Sportbizottsági alelnöke, köszöntőjében elismerte mindazok szorgalmát és igyekezetét, akik az elmúlt években is komoly munkát végeztek a térségben felnövekvő generációkért. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor azt a tényt, hogy hosszú évek óta nem voltak képesek a városatyák és a város vezetése a jelentőségéhez méltó szintre emelni a térség ifjúságpolitikai kérdéseit.

Az ifjúsági érdekegyeztető fórum tagjai olyan elvi alapokban állapodtak meg, illetve témákat jelöltek meg, melyeken keresztül megszülethet a térség ifjúságstratégiája. Szeged és térsége jövőjével összefüggésben a következő fejezetekre helyezik a hangsúlyt a fiatalok: ifjúság és lokálpatriotizmus, ifjúság és multikulturalizmus, az ifjúsági szubkultúrák kérdésköre, preventív családpolitika – ifjúság és szocializáció. A munkát a már meglévő helyi értékek számba vételével, újragondolásával kezdik.

Az érdekegyeztető fórum döntött arról is, hogy tovább bővíti körét, és a jövőben rendszeresen konzultálnak egymással a különböző témák mentén kialakított munkacsoportok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik