Kultúra

Nagy bajban van a Bárka

Nyílt levélben kért segítséget Navracsics Tibortól és Kocsis Mátétól a színház. Az elmaradó fizetésekre, előadásokra és bemutatókra hívják fel a figyelmet.

Mint ahogy arról korábban is írtunk, a Bárka Színház munkatársai decemberben kaptak utoljára fizetést. A teátrum működési bizonytalanságának a hátterében a színház elhúzódó átadás-átvétele áll. 2012 óta szó van arról, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem része lesz a teátrum, de tavaly év végéig sem vette át az intézményt az egyetemet működtető Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A társulat tagjai az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levelükben azt írják, hogy már nem tud működni a színház Ráday utcai jegyirodája, és néhány nap múlva már játszani sem tudnak. Ezért fordultak Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, illetve Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterhez.

Már és még

Mint írják, nem értik, mi az oka az átadás-átvétel körüli, másfél éve tartó huzavonának. Azért írnak közös levelet minden érintettnek, mert nem tudják, kihez forduljanak. “Ebben a pillanatban nincs fönntartónk. Már és még” – fogalmaznak.

Több előadást nem játszanak február 22-ig, és ugyanezen okok miatt a Rovarok című előadás megkezdett próbafolyamatát is felfüggeszti a színház.

Nyílt levelükben azt kérik, hogy legyen vége az illetékesek közti ide-odamutogatásnak, mert hamarosan el fog tűnni egy színház, egy olyan kulturális intézmény, ahová több tízezer ember jár évente.

Napról napra reménytelenebb a helyzet

Emlékeztetnek arra, hogy a teátrumot sok diák látogatja, akik számára meghatározó előadások készültek itt, és arra is, hogy itt dolgozott Cseh Tamás. Arra figyelmeztetnek, hogy mire felépül mellettük az egyetemi campus, addigra nem lesz kulturális intézménye az egyetemi városrésznek.

Mint írják, a tájékoztatások szerint megvan a pénz és a szándék az intézmény működtetésére. Azonban “a sok jó szándék mellett napról napra reménytelenebb a helyzetünk” – írják, hozzátéve, hogy készek a közös gondolkodásra.

A színház korábbi tájékoztatása szerint a Józsefvárosi önkormányzat a december 18-i döntésével a magyar állam tulajdonába adja át a Bárka Színházat. A magyar állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Ezt követően jelölhetik ki a fenntartót, amely a tervek szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

Mint írták, a KIM 2014-es költségvetésében szerepel a Bárka Színház, azonban amíg nem a minisztérium a Bárka fenntartója, addig ez a költségvetési keret nem nyitható meg. Ez a helyzet az, amely az ügyvezetőt arra késztette, hogy a színház működését a gazdálkodása alá rendelje, és a színház csak olyan előadásokat tartson repertoáron, amelyek gazdaságilag rentábilisak, és ez késztette a tervezett bemutató elhalasztására is.

A KIM nem tudja megoldani

A Bárka segélykérésére válaszolt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, amely szerint az utóbbi időszakban a színház működésével kapcsolatban felmerült felelőtlen gazdálkodás gyanúja nagyban lassítja a Bárka Színház átadás-átvételét

A KIM “nagyon várja az Állami Számvevőszék készülő jelentését, hogy tiszta képet kaphasson a színház működéséről”.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben is mindent elkövetett azért, hogy a Bárka Színház “valós, rangos művészeti térként” működjön, és a továbbiakban is ez a szándéka, de jelenleg a társulat működtetését a minisztérium fenntartói támogatás formájában jogszerűen még nem tudja megoldani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik