Kultúra

Jön az Iron Maiden

Minden idők egyik legfontosabb heavy metál zenekara négy év szünet után, június 3-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

“Szeretünk a magyar rajongóinknak játszani, akik mindig kitörő örömmel fogadnak bennünket, ezért akartunk mindenképpen egy bulit nekik is, mielőtt a turné idén véget ér. Bár a Maiden England koncertkörút nagyrészt az 1988-as Seventh Son of A Seventh Son turné anyagán alapul, a 2014-es fellépésekre változtatunk egy kicsit a dalok összeállításán, hogy jobban lefedjük a nyolcvanas éveket, mert valószínűleg most játsszuk ezeket a számokat utoljára élőben” – idézte a szervező Live Nation Bruce Dickinson énekest a közleményükben.

1984 óta 10 koncert volt

A június 3-i budapesti Iron Maiden-koncerten természetesen a megszokott fényshow is látható lesz, akárcsak Eddie, a brit zenekar hetedik “tagjának” számító zombiszerű teremtmény különböző inkarnációi és pirotechnika.

Az idei koncertdátumok az utolsó állomások a Maiden England turnén, amely 2012 júniusában kezdődött az Egyesült Államokban, folytatódott Európában és Latin-Amerikában. A zenekar játszott Brazíliában a Rock In Rio fesztiválon, 60 ezres közönség figyelte az Iron Maident Chilében, a santiagói nemzeti stadionban, 95 ezer néző a Donington Parkban.

A Maiden England turné július 5-én fejeződik be az angliai Knebworth-ben, a Sonisphere fesztiválon, addigra már több mint kétmillió rajongó láthatta a show-t.

A rocktörténelem kelet-londoni nehézfiúi eddigi tíz magyarországi fellépésük közül az utolsó 2010-ben a Sziget fesztiválon volt. Az első még 1984-re nyúlik vissza, amikor a néhai Budapest Sportcsarnok parkolójában csaknem 50 ezer rajongó előtt zenéltek a Powerslave-turné keretében.

Vége a válságnak

A 18. századi kínzóeszközről elnevezett együttest 1975 karácsonyán alapította Steve Harris basszusgitáros, több tagcsere után a klasszikus felállás 1982-re alakult ki. A Maiden 1982 és 1986 között ért fel a csúcsra, amikor gyakorlatilag folyamatosan úton volt a The Number of the Beast, a Piece of Mind és a Powerslave albumturné okán. A frontember Bruce Dickinson 1993-ban elhagyta a zenekart, őt öt éven át Blaze Bayley próbálta pótolni. (Érdekesség, hogy Bayley idén márciusban szintén Budapestre látogat, a Club 202-ben lép fel.)

A válságkorszak az időközben négy szólólemezt készített Dickinson visszatérésével fejeződött be 1999-ben, azóta az Iron Maiden töretlen népszerűséggel alkot és turnézik. A legutóbbi – sorrendben tizenötödik – stúdióanyag 2010-ben jelent meg The Final Frontier címmel, ez egy Grammy-t is hozott a csapatnak egy évvel később.

A csapatban Dickinson és Harris mellett Dave Murray (gitár), Adrian Smith (gitár), Janick Gers (gitár) és Nicko McBrain (dob) szerepel. A csaknem 40 éves zenekar talán legemblematikusabb figurája a hetedik “tagnak” számító, Eddie nevű rémalak, amely rendre feltűnik a színpadon például fáraóként, 19. századi brit katonaként, múmiaként vagy kényszerzubbonyos, négy-öt méter magas őrültként. Emellett szerepel valamennyi lemezborítón, amelyeken hagyományosan valamiféle horrorisztikus rajz szerepel.

Az Iron Maident 2005-ben beiktatták a hollywoodi RockWalk halhatatlanjai közé, eddig több mint 100 millió lemezt adtak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik