Kultúra

Helyi tévéket, rádiókat támogat a médiatanács

Összesen 720 millió forintos keretösszeggel hirdetett meg két pályázatot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - tájékoztatta az NMHH pénteken az MTI-t. A médiatanács emellett öt magyar tervet is támogatott online filmes pályázatán.

A helyi és körzeti rádiós és tévés hír- és magazinműsorok készítésének támogatására a Magyar Média Mecenatúra program keretében kiírt pályázatok péntektől érhetők el.

A Magyar Média Mecenatúra program helyi és körzeti televízióknak szóló pályázatán idén 420 millió forint áll rendelkezésre. A négykörös pályázatban fordulónként 105 millió forintot különít el a médiatanács, amelynek 25 százalékát közéleti magazin, 60 százalékát hírműsor, 15 százalékát pedig kulturális magazinműsor készítésére fordíthatják a nyertes szolgáltatók. A pályázat első beadási napja április 9.

A helyi és körzeti rádiók részére kiírt pályázat kerete idén összesen 300 millió forint. Az egyes fordulókban 75 millió forintot oszt szét a médiatanács, amelynek 15 százalékát kisközösségi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkező rádiók támogatására fordít. Erre a pályázatra idén első ízben március 19-én lehet jelentkezni.

Az idén bővült az eljárás tematikája, így a vételkörzet lakóinak tájékozódását segítő tartalmakkal is pályázhatnak a vidéki médiaszolgáltatók. A program egy éven át finanszírozza a nyertes műsorokat.

Kollarik Tamás, a médiatanács tagja elmondta, hogy egyre nagyobb az igény az online filmeket támogató Neumann pályázat iránt, amelynek idei pályázatának kiírásához felhasználták a bíráló bizottság tapasztalatait.

A pályázat tavaly húszmillió forintos kerettel indult, most egy újabb fordulóban hirdettek öt nyertest, akik összesen 4,5 millió forintot nyertek, többségében ismeretterjesztő filmekre. A héten nyertessé nyilvánított online filmes alkotások fél év múlva készülnek el és legalább egy évig elérhetőek lesznek magyarországi lekérhető médiaszolgáltatók – köztük az Index.hu, Indavideo.hu, Bonum TV és a d1 TV – online műsorkínálatában.

Az Index.hu-n lesz látható a Költészet popritmusban című, kortárs költők és zenészek együttműködéséről szóló dokumentumfilm, míg ugyancsak itt láthatják majd a nézők a Textúra – kortárs irodalmi filmetűdök című sorozat is.

A d1 Televízió online oldalán lesz elérhető egy az energiahatékonyság módszereit bemutató alkotás, míg az Indavideón láthatják majd a nézők a Lepsényi Imre képzőművész és designer Kollektív Ornamentika projektjén alapuló filmet, amelynek alkotói annak erednek nyomába, hogy létezik-e specifikusan magyar jel- és díszítő formanyelv. A Bonum TV internetes oldala teszi közzé Common Post című minisorozatát, amely a közösségi lét fontosságát mutatja meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik