Kultúra

Rómában az állít szobrot, aki akar

Hónapokig észre sem vették a hatóságok, hogy az örök város legszebb szabadtéri kiállítóhelyén engedély nélkül állt egy műalkotás.

Francesco Visalli római festő és szobrász még november 24-én éjszaka állította fel a háromszor három méter nagyságú színes téglatestet, amelyhez Róma egyik legszebb szabadtéri kiállítóhelyét választotta. A Circus Maximus ókori pályája feletti tér közepére tette a szobrát, és még műnövényzettel fedett talapzatot is emelt alá.

A lapokból tudta meg a hivatal

Visalli és segédei kamionnal szállították ide az alkotást. Éjszaka még a teret is lezárták, hogy szabadon tudjanak dolgozni.

Azt, hogy a köztéri szobrot engedély nélkül állították fel, Róma főpolgármesteri hivatala hónapokon keresztül nem vette észre. Egy olasz képzőművészeti internetes portál most tette fel a kérdést, miként kerülhetett az alkotás Róma történelmi városközpontjába. Az önkormányzati hivatalok így szembesültek azzal, hogy Visalli magánakciójáról volt szó.

Rómában mindenki azt csinál, amit akar

“Azt hittem, rögtön észreveszik, hogy szobor került a Circus Maximushoz! Nem gondoltam, hogy két hónapig eszükbe se jut ellenőrizni, ki állított szobrot” – nyilatkozta a szerdai római napilapoknak Francesco Visalli. A művész elmondta, provokációnak szánta a művet. Ugyanakkor azt is bizonyítani kívánta, hogy Rómában mindenki azt csinál, amit akar, a hatóságokat nem érdekli a művészet.

A két tonna acélból készült mű huszonháromezer eurós (mintegy hétmillió forintos) költségét Francesco Visalli saját zsebből fizette. A kétarcú monolit című alkotást Piet Mondrian (1872-1944) holland festőnek dedikálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik