Kultúra

Coming outolt a híres rendező

Homoszexualitás (homoszexualitás)
Homoszexualitás (homoszexualitás)

A nyilvánosság előtt felvállalta másságát az Arany Oroszlán-díjas Gianni Amelio. Idős homoszexuálisok életéről szóló dokumentumfilmjét februárban mutatják be a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

A 69 éves rendező és forgatókönyvíró, a Nyitott ajtók (1990), A gyermekrabló (1992), a Lamerica (1994) vagy A ház kulcsai (2004) című elismert filmek szerzője megerősítette a La Repubblica című lapnak adott, kedden megjelent interjúban, hogy a melegekről szóló dokumentumfilm bemutatása a Berlinalén egyfajta coming out a részéről.

Mint mondta, széles körben ismert személyiségként kötelességének érzi, hogy őszinte legyen, mert (Olaszországban) még sokat kell tenni a homoszexuálisok elfogadtatásáért, “előfordul, hogy fiatalok véget vetnek az életüknek, mert buzik vagy annak tartják őket”.

A rendező Felice chi e diverso (Boldog, aki másmilyen) című dokumentumfilmjét a berlini filmfesztivál Panoráma szekciójában mutatják be, az alkotás arról szól, hogyan éltek az olasz homoszexuálisok a 20. század eleje és az 1980-as évek között.

Szicíliai testvérek, avagy ahogyan nevettünk című filmjével Gianni Amelio – hosszú évek után az első hazai alkotóként – elnyerte az 1998-as velencei filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, amit akkor az olasz film újjászületéseként ünnepeltek. 1994-ben az európai Oscarként is emlegetett Felix-díjjal ismerték el Lamerica című filmdrámáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik