Kultúra

A Dunakanyarban is ünneplik a Magyar Kultúra Napját

A legtöbb település verses, zenés összeállításokkal készül, több helyen a helyi kulturális élet szereplőit is díjazzák.

Nagymaros

Nagymaroson a városi önkormányzat szervezésében január 19-én, vasárnap 17 órakor kezdődik a helyi Kittenberger Kálmán Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora.

Vác

A Madách Imre Művelődési Központ két programra is várja a közönséget a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva. Január 21-én, kedden 19 órakor kezdődik „Széllel szembe” – poénok és poémák címmel Jordán Tamás stand up estje. A fergeteges tréfák, megtörtént sztorik menetét versek szakítják meg az egyszemélyes, édes-bús előadásban – ígéri az előzetes. Jordán Tamás ezért az újító műfaji kísérletért a Vidor Fesztivál különdíját kapta.

Január 22-én, szerdán 19 órától pedig Gálaműsor lesz a Magyar Kultúra Napja tiszteletére, amelynek keretében átadják Vác Város Művészeti Díját, a Vác Város Művelődéséért díjat és a Közművelődést segítő munkáért kitüntető címet is. A műsorban fellép Incze József színművész és Szvorák Katalin énekművész, tovább a Serenus Kórus Brusznyai Margit vezényletével.

Sződliget

A Sződligeti Közösségi Házban január 18-tól látogatható Gerlóczy Bea festőművész kiállítása, amely az évfordulóra nyílt meg és február 20-ig lesz nyitva.

Göd

A Dunaparti Nyaralóházak Színháztermében (Göd, Jósika u. 14.) tartják a városi ünnepséget január 22-én, szerdán, délután 17 órakor. Az est vendége Kányádi Sándor író, akinek köszöntője után a helyi művészeti együttesek mutatkoznak be. Közben átadják az Év pedagógusa, a Művésztért, Kultúráért, Nevelésért, továbbá a Göd Város Alkotó- és Előadóművésze kitüntetéseket is.

Dunakeszi

A Kölcsey Ferenc Városi Könyvtárban január 23-án, csütörtökön este 18 órakor kezdődik a Kávészünet együttes megzenésített versekből összeállított koncertje.

 

A VOKE József Attila Művelődési Központban pedig Gáspár Imre karikaturista karakterrajz kiállítását nyitják meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 25-én, szombaton 17 órakor.

 

Dunabogdány

A helyi Fakult Egyesület szervezésében a Művelődési Házban lépnek színpadra január 22-én, szerdán este fél 7-kor a helyi iskola 6. osztályos színjátszói Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című művének Szakonyi Károly-féle átiratát viszik színre, majd Karinthy novellákkal és a zeneiskolások zongorajátékával szórakoztatják az egybegyűlteket.

Leányfalu

Szerdán még csak melegítésként tart rendhagyó művészettörténet órát a Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelyen Jékely Endréné. Az igazi programsorozat jövő vasárnap, január 26-án lesz: az Aba-Novák Galériában 11-kor kezdődik Wahorn András kiállításának megnyitója, ahol Fábry Sándorral is találkozhatnak.

17 órakor a Leányfalu Ház szervezésében leleplezik a Bibó István emlékére felállított szobrot.18 órakor pedig megnyílik a Hely- és Irodalomtörténeti Kiállítóhelyen Vörös (Eisler) Rozália kiállítása.

Szentendre

A Városháza Dísztermében január 19-én, vasárnap 17 órakor kezdődik Eperjes Károly különleges zenés irodalmi estje, amelyben a XX. század nagy magyar költőinek Isten-kereső verseiből válogat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik