Kultúra

Zenei vízfejet hoz létre a kormány?

Batta András (Batta András)
Batta András (Batta András)

Közös ernyőszervezet alá szerveznék a magyar komolyzenei előadóművészet legfontosabb intézményeit.

Az új szerv ellenőrizné az intézmények szakmai és gazdasági működését, és ők adnák a pénzt is. Az erről szóló, egyelőre nem nyilvános előterjesztést jövő szerdán tárgyalja a kormány – írja az Index. A mintegy egymilliárd forintos költségvetésű új központ 2014. július 1-jén állna fel, az intézményrendszer 2015 januárjára alakulna át teljesen.

Az Opera és a Zeneakadémia üzemeltetése, irányítása teljesen átkerülne át az új központhoz. A Filharmónia és a Müpa esetében a változás a tulajdonosi jogokat érintené, vagyis az új központ az általa kinevezett vezetőkön keresztül érvényesíthetné az akaratát. A döntés velejárója, hogy az Opera részeként a Magyar Nemzeti Balett, a Müpával a Nemzeti Táncszínház, továbbá a Filharmóniai Társaság Zenekara is a központhoz kerülne.

Az Index több forrásból is úgy értesült, hogy az új komolyzenei csúcsszervezet vezetője Batta András lenne. Ő korábban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt, idén május végén jár le az egy évre szóló komolyzenei kormánybiztosi kinevezése.

A kritikusok szerint az előterjesztés a ’80-as éveket idézi, alapjaiban formálhatja át az ország komolyzenei életét, felszámolná a legfontosabb intézmények függetlenségét. Más vélemények szerint ez vaklárma: az intézmények önállóak maradnak, a közönség jól jár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik