Kultúra

Elbúcsúztatták Maár Gyulát

Családja, barátai, pályatársai búcsúztatták Maár Gyula Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt péntek délután a budai ciszterci Szent Imre templomban.

A filmrendezőt rövid egyházi szertartással búcsúztatták. A hamvak beszentelése után Varnus Xavér orgonán játszotta Bach műveit, az elhunyt művészről egykori alkotótársa, Koltai Lajos operatőr beszélt mély megrendüléssel.

Fotók: MTI/Soós Lajos

Koltai Lajos a Maár Gyulával együtt töltött éveket, a közös munkát idézte fel, a filmrendező csodálatos tehetségét méltatta. Arról beszélt, hogy a rendező óriási szenvedéllyel vonta be őket abba a gondolatba, amelyet közvetíteni akart, alkotótársait mindig el tudta csábítani egy közös útra. Megmutatta, hogy nem a leírt mondat a fontos, a lényeg a sorok között van. Mindig a lényeget, a mélységet kereste – mondta.


Szólt arról, hogy éveken át a világ legszebb filmjeit készítették együtt, ezek közül a legemlékezetesebb alkotást, a színház hátsó világában játszódó Déryné, hol van? című filmet idézte fel, amelynek főszerepéért Törőcsik Marit a cannes-i filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjjal tüntették ki. Kiemelte: aki Maár Gyulával dolgozhatott, szavait idézi mind a mai napig.

A búcsúztatáson az elhunyt művész felesége, Törőcsik Mari mellett a filmes szakma számos neves képviselője vett részt. Jelen volt a szertartáson mások mellett Mészáros Márta, Sándor Pál, Sára Sándor, Kósa Ferenc, Kovács András, Gát György, Tarr Béla, Rózsa János, Kamondi Zoltán, Grunwalsky Ferenc, Janisch Attila filmrendező; Medvigy Gábor és Vecsernyés János operatőr és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színházi igazgatója.

Rajtuk kívül Selmeczi György zeneszerző, a színművészek közül Bara Margit, Jordán Tamás, Tordy Géza, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Eszenyi Enikő, Zsótér Sándor, Eperjes Károly és Molnár Piroska is jelen volt.

Maár Gyula életének 80. évében december 20-án hunyt el Budapesten. Hamvaitól szűk családi körben később vesznek végső búcsút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik