Kultúra

Így válik valóra Örkény novellája

A ballada a költészet hatalmáról című alkotás telefonfülkéje egy verset ismételgetett. A prágai „verziók” ennél is többet nyújtanak: apró könyvtárakká alakulnak át. Persze nem mindegyik.

Apró, ingyen használható könyvtárakat készítenek kiselejtezett prágai telefonfülkékből cseh fiatalok, akik elsőként egy kórházban állították fel a mini bibliotékáik egyikét.

A város legkülönösebb telefonfülkéje

2013 tavasza óta Örkény-fülke várja az érdeklődőket Remeteszőlösön. Aki felveszi a kagylót, Örkény-egyperceseket hallhat jeles színészek – Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Gados Béla, Gábos Katalin és Oberfrank Pál – hangján.

A Mlada fronta Dnes (MfD) című cseh napilap szerint Monika Serbusovát és Pavel Zeleznyt a prágai utcákról fokozatosan eltűnő öreg telefonfülkék iránti nosztalgia inspirálta. A páros szponzorokat és kiselejtezett telefonfülkéket kezdett keresni az apró könyvtárak ötletének megvalósításához. A cseh Telefónica telekommunikációs cég alapítványának tetszett a fiatalok ötlete, ezért pénzt és hét darab használaton kívüli telefonfülkét is adott nekik. A páros helyreállította és kicsinosította a fülkéket, amelyekbe polcokat is szereltek. Ezután különböző forrásokból gyűjtötték össze a könyveket.

Az első “könyvfülke” csütörtökön nyílt meg a Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM) kórházban, további kettőt egy másik kórházban, illetve egy bevásárlóközpontban állítanak fel, a maradék négy fülkét pedig húsvétkor helyezik üzembe. A projekt későbbi szakaszában a szervezők az utcákon, valamint metró- és vasúti megállókhoz közeli helyeken szeretnék felállítani a könyvfülkéket. Valószínűleg a metrók utazóközönsége értékelné leginkább az apró könyvesbódékat, ám biztonsági okokra hivatkozva a prágai közlekedési vállalat nem akar engedélyt adni azok felállítására.

Mindegyik fülkének egyedi külseje lesz. A szervezők a Facebookon hirdettek pályázatot a kiskönyvtárak megtervezésére. A győztesek maguk valósíthatják meg az elképzeléseiket. Az emberek ingyen olvashatnak, vagy kölcsönözhetnek könyveket a fülkékből, ahol akár saját olvasmányaikat is ott hagyhatják. Amennyiben néhány könyv eltűnik, akkor a projekt ötletgazdái saját gyűjteményükből pótolják azokat.

A napilap szerint jelenleg 1555 telefonfülke üzemel az 1,3 millió fős Prágában. A fülkék száma 60 százalékkal csökkent az elmúlt tíz évben és a még működőket is egyre kevesebbet használják az emberek.

Videó – Az Örkény-emlékfülke átadása (10:11-kor kezdődik Hegedűs D. Géza előadásában az ötletadó novella )

Ajánlott videó

Olvasói sztorik