Kultúra

Még a közelmúltat is törölte a közmédia

törlés (törlés)
törlés (törlés)

A közmédia internetszolgáltatásában tárolt hírek alapján tavaly november 5. előtt semmi nem történt. Sem itthon, sem külföldön – írja a Közmédiablog.

Eltűntek a közmédia keresőjéből a 2013. november 5-e előtt született cikkek – derül ki a blog összefoglalójából. Az oldalon rákerestek az olyan sok találatot ígérő szavakra, illetve nevekre mint a rezsicsökkentés, Orbán Viktor vagy éppen Bajnai Gordon. A kereső rengeteg cikket talált, de a legrégebbi datálású mindegyik témakörben november 5-ei.

A cikk szerint ez azt jelenti, hogy eltűnt a netről vagy 15 évnyi anyag, mivel a hirado.hu elődjének számító mtv.hu oldalról az első fellelhető nyom 1997. január 25-i. Hozzáteszik, hogy a mai közmédia hírportálja, a hirado.hu legkezdetlegesebb felülete – az akkori MTV híroldalaként – 2001. december 27-i.

Egyszerű google kereséssel elérhetőek a korábbi anyagok is a hirado.hu oldalról. Csak annyit kell tennünk, hogy a keresett szó után írjuk be, hogy “site:hirado.hu”, ebben az esetben láthatjuk a két hónapnál régebbi találatokat is.

Nem egyedülálló eset

Tavaly decemberben egy blogger vette észre, hogy a Fidesz kitörölte a múlt egy darabját: a dizájnváltáson átesett fidesz.hu-ról eltűntek a 2007 nyara előtt keletkezett cikkek.

Ragadós példa?

Korábban már a Hír24 is beszámolt arról, hogy Észak-Korea eltávolította állami híradásainak 99 százalékát. A törlés eredményeként a KCNA archívuma jelenleg csak októberig kereshető és olvasható vissza, kivéve néhány cikket, amely a fiatal vezér, Kim Dzsong Un rendkívül fontos cselekedeteiről ad hírt. Például megmaradt egy 2012. augusztusi anyag, Kim Dzsong Un gratulációját küldi az ifjúságnak címmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik