Kultúra

Magyar zenekar arat a világzenei toplistán

Buda Folk Band (Buda Folk Band)
Buda Folk Band (Buda Folk Band)

A World Music Charts Europe januári listájának második helyére került a Buda Folk Band új lemeze.

A lista oldalának leírása szerint a magyar zenekar olyan autentikus magyar népzenét játszik, amit a városi fülnek is érhetőre „szabtak”. Remekül ültették át modern környezetbe a dallamokat úgy, hogy az eredeti zene gyökereit ne veszítsék el.

A Magyar Világi Népzene című korongról azt írja a zenekar honlapja, hogy „elsősorban a Kárpát-medencei népzenében használatos hangszereken játszott, hiteles forrásból elsajátított újszerű zene vagy tánczene. Dallamvilágát tekintve őrzi a magyar népzenére jellemző fordulatokat, míg szerkezete és stílusa formabontó módon alkalmazkodik a jelenkorhoz. A népzene egyfajta városi hagyományőrzése”.

Az is kiderül a  zenekar oldaláról, hogy  a Buda Folk Band tagjai gyerekkoruktól kezdve foglalkoznak a magyar és más kelet-európai népek zenei hagyományával. Zenéjüket úgy nevezték el, hogy „világi” népzene. Ezzel a szójátékkal arra utalnak, hogy meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene.

Nem a Buda Folk Band az első előadó, akinek sikerült előkelő helyet elcsípni a listán. Augusztusban Lajkó Félix első, Mező című citerás albuma állt a világzenei lista első helyén. Ilyen rangos helyre legutóbb a kilencvenes évek elején került magyar szerzemény, Sebestyén Márta egy felvétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik