Kultúra

Franciaország nem adja kölcsön a Mona Lisát

louvre-mona-lisa(1)(960x640).jpg (mona lisa, louvre, )
louvre-mona-lisa(1)(960x640).jpg (mona lisa, louvre, )

A világ leghíresebb festményét Firenze kérte volna kölcsön, ahol Leonardo műve száz éve már megfordult, igaz akkor is csak azért, mert ellopták.

Slivano Vincento, az olasz örökségvédelmi bizottság tagja szerint a párizsi kulturális minisztérium levélben értesítette arról, Franciaország nem adja kölcsön a Louvre-ban látható remekművet.

Az olasz testület több mint egy éve szorgalmazta, hogy a Gioconda időlegesen visszatérhessen Olaszországba. A kezdeményezést 150 ezren támogatták aláírásukkal. A bizottság azzal indokolta kérését, hogy sok olasznak nem áll módjában eljutni Párizsba, hogy megcsodálja Francesco Bartolomeo del Giocondo neje, Lisa Gherardini portréját.

A párizsi kulturális tárca örökségvédelemért felelős főigazgatója sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem tud eleget tenni az olasz kérésnek. A döntést azzal indokolta, hogy a festmény szállítása “temérdek technikai gonddal” járna.

Vincent Berjot emlékeztetett arra, hogy a Mona Lisa “elválaszthatatlan a Louvre imázsától és nemzetközi hírnevétől”. A múzeum évente több mint nyolcmillió látogatót fogad, akik a szakember szerint nem értenék meg, hogy a festmény nincs a helyén.

Az 1503 és 1519 között készült Giocondát I. Ferenc francia uralkodó vásárolta meg a 16. század elején, a 77-szer 53 centiméteres, jegenyefára festett olajkép azóta a francia állam tulajdona.

A híres portré legutóbb száz éve járt Firenzében, miután 1911-ben ellopták a Louvre-ból. Az elkövető egy olasz férfi, Vincenzo Peruggia volt, aki híresztelések szerint megpróbálta eladni a művet. A tolvaj végül Firenzébe vitte a művet. Miután 1913-ban előkerült, egy időre kiállították az itáliai városban, majd visszakerült Párizsba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik