Kultúra

Meghalt a világhírű kötéltáncos

gyertya(3)(1)(1)(960x640).jpg (gyertya, )
gyertya(3)(1)(1)(960x640).jpg (gyertya, )

A Henry művésznéven ismert, ünnepelt francia egyensúlyozóművész 82 éves volt.

Henri Rechatin pénteki halálának hírét Maurice Vincent francia szenátor, Saint-Étienne polgármestere jelentette be, hangsúlyozva, hogy ‘Henry’ nemzetközi feltűnést keltő hajmeresztő mutatványai növelték városa ismertségét a világban.

A kötéljárók doyenjének tartott akrobata egyszer végiggyalogolt azon a drótkötélen, amely kabinokban a 3842 méter magas Aiguille du Midi hegycsúcsra szállítja a turistákat. A Niagara-vízesés fölött 1975-ben egy olyan emelvényen egyensúlyozott, amelyet a barátja által vezetett, egy kifeszített drótkötélen végigguruló motorkerékpárhoz erősítettek, miközben felesége a vállára helyezett rúdról lógott.

Több alkalommal is magas épületek, illetve irdatlan szakadékok szélén egyensúlyozott egy szék két hátsó lábán, két felfordított üvegpoháron, amelyek maguk is üvegpohárra állított széken voltak. Az egyik ilyen idegborzoló mutatványát 1996-ban a 44 méter magas moszkvai Rosszija szélén adta elő, s hasonló produkcióval ünnepelte 65. születésnapját is az Alpok égig érő sziklás csúcsai közt.

Az egyensúlyozóművészt Franciaországban leginkább arról ismerik, hogy 1973-ban hat hónapot töltött egy szupermarket fölött kifeszített kötélen szülővárosban, Saint-Étienne-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik