Kultúra

A Nirvanát is beszavazták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába

Áprilisban lesz a „beiktatási ceremónia" New Yorkban.

A Nirvana és a Kiss is bekerül a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, életműdíjat kap a Beatles és a Rolling Stones menedzsere – közölte az intézmény kedden.

A ’90-es években hódító grunge zene úttörőjének számító Nirvanát első nekifutásra választották be a rockmúzeumba, míg a ’70-es években extravagáns rockkoncertjeivel taroló Kiss többedik jelölése érett most be. Az összesen 16 jelölt közül rajtuk kívül a Genesis-korszak után énekes-dalszerzőként is sikeres Peter Gabriel, a folk-pop énekes Linda Ronstadt, Cat Stevens, valamint Daryl Hall és John Oates rock és soul duója, a Hall and Oates kerülhet be a Hírességek Csarnokába.

Az április 10-i, New York-i beiktatási ceremónia egyik érdekessége, hogy majdnem egybeesik a Nirvana frontembere, Kurt Cobain halálának 20. évfordulójával.

A gálán életműdíjat kap a 69 éves Andrew Loog Oldham, a Rolling Stones egykori menedzsere, valamint posztumusz kitüntetést kap az 1967-ben elhunyt Brian Epstein is, aki ügyvivőként a Beatles kezdeti sikereiben játszott kulcsszerepet. Kiemelkedő teljesítményéért elismerésben részesül az E Street Band, Bruce Springsteen állandó kísérőzenekara is.

Az Ohio állambeli Clevelandben található Rock and Roll Hírességek Csarnokába minden évben a könnyűzene történetének azon jelentős alakjait jelölhetik, akiknek legalább 25 évvel korábban jelent meg az első albumuk. Az idei volt a második esztendő, hogy nemcsak a zeneipar képviselői, hanem internetes szavazatokkal a rajongók is beleszólhattak az eredmények alakulásába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik