Kultúra

Győrben minden titokra fény derül

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében különleges tárlat várja a látogatókat.

Győr múzeumi eseményei között egy újabb különlegesség írta be magát az Esterházy-palota vendégkönyvébe, egy titkos magángyűjtemény, melyről városunkban – a Kieselbach Galéria után – csütörtök este rántották le a leplet a tárlat megvalósítói és az intézmény vezetősége.

Kövesi István műgyűjtő gyűjteménye a szakma 90% százaléka előtt 40-50 évig teljesen ismeretlen volt, Molnos Péter művészettörténésznek is hosszú időbe telt, míg közelebb került a képekhez. „Hosszú időnek kellett eltelnie addig, míg a műgyűjtő konyhájából beléphettem az alkotásokat rejtő szobákba, de mindenképpen megérte a várakozás és a fáradozás. Minden élet, minden sors izgalmas. Amikor elkezdtem Kövesi Istvánnal foglalkozni először azt hittem, hogy egy átlagos gyűjtőről van szó a szocializmus időszakából, de amint mélyebbre ástam magam a történetében azonnal kiderült, hogy egy nagyon súlyos tragédiákkal tarkított életúttal bír. Az volt az érdekes vele kapcsolatban, hogy hogyan tud valaki ennyire mélyről indulva ilyen magasságokba emelkedni” – árulta el a Győr24-nek Molnos Péter. „Azért különleges a gyűjtemény, mert rendkívül sokszínű. Kövesi gyűjtői ars poeticájában teljesen nyitott szellemiséget tanúsított, csak a minőség érdekelte, így itt, ebben a kollekcióban megtalálhatóak Rippl-Rónai József, Vaszary János, Mednyánszky László, Csók István és Aba-Novák Vilmos alkotásai is” – tette hozzá a művészettörténész.

A tárlat megszületésének ötlete a művészettörténészen kívül, Kieselbach Tamásműkereskedő nevéhez fűződik, de a csapatban egy hölgy is aktív szerepet vállalt. Talán a legnagyobbat. Ő Kolzsváry Marianna, a győri múzeum megalapítójának, Kolozsváry Ernőnek a lánya. „Az, hogy pontosan átélem és átérzem azt, hogy egy műgyűjtő örököse milyen helyzetben van, nagyban hozzá segített ahhoz, hogy megszervezzem ezt a kiállítást és bepillantsak Kövesi István életébe” – árulta el a tárlat lelkes szervezője.

A kiállítás március 31-ig látogatható az Esterházy-palotában, a nyitvatartási időben, azaz keddtől-vasárnapig, 10:00 és 18:00 között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik