Kultúra

Felturbózott Luca nap a V8-ban

A szentendrei uszoda péntek éjszaka boszorkányságokat, szombat délután játékos úszóversenyeket, este pedig koncertet kínál nagyoknak és kicsiknek.

December 13-a sem múlhat el különleges programok nélkül a Vizes Nyolcasban. A jeles naphoz kötődő népi hagyományok közül főként azt érdemes megfogadni – vallják a szervezők, amely szerint szigorúan kell venni, hogy az asszonyok, lányok Luca neve napján ne dolgozzanak. Az ilyenkor szabadon kóborló boszorkányok ugyanis rendre elrontották a munkájukat, hogy jól felbosszantsák őket. Ezért találták ki okos őseink, hogy a legegyszerűbb eldugni a boszorkák elől minden háztartási szerszámot, de leginkább a seprűket, akkor biztosan nem történhet baj. Tegyük ezt most is és a nagy karácsonyi készülődés közben tartsunk egy kis pihenőt!

Kényeztetés lányoknak, asszonyoknak

A Luca napi boszorkányságok pénteken este 21 órától kezdődnek a V8-ban: lesz varázsos masszázs, ördögi szauna szeánsz és elbájoló aquafitnessz, szóval kényeztetés, hogy a lányok kipihenhessék magukat és erőt gyűjthessenek a nagy sütés-főzés előtt. Ha a párjuk is elkíséri őket, nem baj, de a hajadonok már otthon elkészíthetik a potenciális férjjelöltek neveit tartalmazó cédulákat és akár a medence szélén kihúzhatják a nagy Ő nevét tartalmazó papírlapot. Ez a házasságkerítő népszokás is ehhez a naphoz kapcsolódik, sok más játékos hiedelemmel együtt.

Úszóvereny szivaccsal vagy nélküle

Egyikben sem lehet olvasni persze arról, hogy dédanyáink és apáink milyen versenyeket rendeztek ebben az időszakban, de a V8 kicsit mindig hozzátesz a megszokotthoz: most épp Luca napi úszóversenyt hirdetnek december 14-én, szombaton 15 órától. Főként a gyerekekre, iskolásokra számítanak, és azt ígérik, hogy minden résztvevő apró ajándékot vihet haza. A versenyen nevezési díj nincs.

Uszodai hangverseny

Kora este, 5 órától pedig jön a ráadás: adventi koncert csendül fel a V8-ban. a VOX INSULAE Sziget Hangja Ökumenikus Kórus énekét hallgathatják, a kórusvezető Kőrösmezei-Varga Zsuzsanna. Fellépnek még a Budakalászi Zeneiskola tanárai és növendékei: hegedű, fuvola és harmonikaszó csendül az uszodában, a suli Kamp János Kapelle fúvószenekara szórakoztatja a közönséget és Iványi Gáspár művész-tanár gitárjátékában is gyönyörködhetnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik