Kultúra

Ők kerülhetnek az Oscar előszobájába

golden globe (golden globe, )
golden globe (golden globe, )

A 12 év rabszolgaság és az Amerikai botrány című film kapta csütörtökön a legtöbb, hét-hét jelölést a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szervezetének Golden Globe-díjaira, amely sokak szerint az Oscar-díj esélyét is előre jelzi. A színészek közül Sandra Bullock és Tom Hanks is esélyes.

A legjobb drámai film kategóriájában a Steve McQueen rendezte 12 év rabszolgaság a Phillips kapitány című kalózdráma, a Gravitáció című űrthriller, a Philomena – Határtalan szeretet című örökbefogadási dráma és az autóversenyzés világába vezető Hajsza a győzelemért című produkcióval versenyez a díjért.

Tom Hanks, Matthew McConaughey és Robert Redford is versenyben

A külföldi újságírók öt díjra jelölték Alexander Payne apa-fiú történetét, a fekete-fehérben felvett Nebraskát, Sandra Bullock látványos űrkalandja, a Gravitáció és a Tom Hanks főszereplésével forgatott Phillips kapitány pedig egyaránt négy-négy díjra esélyes.

A musical vagy vígjáték kategóriában a maffiás alvilágba vezető Amerikai botrány, a Her című számítógépes románc, az Inside Llewyn Davis című, folkzenei közegben játszódó produkció, a Nebraska és Martin Scorsese brókerfilmje, A Wall Street farkasa kapott jelölést.

A legjobb rendező díját Alfonso Cuarón (Gravitáció), Steve McQueen (12 év rabszolgaság), David O. Russell (Amerikai botrány), Paul Greengrass (Phillips kapitány) és Alexander Payne (Nebraska) kaphatja meg.

A drámáknál a színészi mezőnyben Chiwetel Ejiofor (12 év rabszolgaság), Idris Elba (Mandela: Long Walk to Freedom), Tom Hanks (Phillips kapitány), Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam) és Robert Redford (Minden odavan) kapott jelölést. A színésznőknél Cate Blanchett (Blue Jasmine), Sandra Bullock (Gravitáció) Judi Dench (Philomena – Határtalan szeretet), Emma Thompson (Mr. Banks megmentése) és Kate Winslet (Nyárutó) alkotja a jelöltek mezőnyét.

A vígjátéki vagy musical színészek közül Christian Bale (Amerikai botrány), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo DiCaprio (A Wall Street farkasa) és Joaquin Phoenix (Her) lehet a befutó. A színésznőknél Amy Adams (Amerikai botrány), Julie Delphy (Mielőtt éjfélt üt az óra), Greta Grewing (Frances Ha), Julia Louis-Dreyfus (Exek és szeretők) és Meryl Streep (Augusztus Oklahomában) a jelölt.

Tina Fey és Amy Poehler vezeti a műsort

Az animációs filmek közül a Croodék című kőkori darabnak, a Gru 2-nek és a Jégvarázs című téli mesének szavaztak esélyt a külföldi szakírók.

A számos díjjal kitüntetett és az Oscar-szezonban is favoritnak számító leszbikus románc, az Adéle élete 1-2. a legjobb külföldi film díjára esélyes a Paolo Sorrentino rendezte A nagy szépség című, Európai Filmdíjjal kitüntetett olasz alkotással, Thomas Vinterberg A vadászat című drámájával, Aszgar Farhadi iráni rendező A múlt című munkájával és Mijazaki Hajao japán animációs mester Kaze tachinu című rajzfilmjével együtt.

A legjobb tévédráma-sorozat jelöltjei közé a Totál szívás, a Downton Abbey, A férjem védelmében, a House of Cards és a Masters of Sex került be, míg a vígjátékszériáknál az Agymenők, a Brooklyn Nine-Nine, a Csajok, a Modern család és a Városfejlesztési osztály címét olvasták fel a jelölések bejelentésekor.

A 71. Golden Globe-díjak átadására január 12-én kerül sor Beverly Hillsben. A gála háziasszonya ismét Tina Fey és Amy Poehler lesz, miután tavaly olyan sikeresen vezették a műsort, hogy a televíziós közvetítés nézettsége a korábbi évekhez képest jelentősen megugrott és csaknem elérte a 20 milliós nézőszámot.

A Golden Globe-díjak átadásán az év legjobb mozifilmjeit és televíziós alkotásait díjazzák, különválasztva a dráma és a musical vagy vígjáték műfajt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik