Kultúra

Nem kapott elég pénzt Markó Iván társulata

Markó Iván tárgyalása (Markó Iván, híres, Csáki Judit, per)
Markó Iván tárgyalása (Markó Iván, híres, Csáki Judit, per)

Pénzhiány miatt felfüggeszti működését a Magyar Fesztivál Balett - tájékoztatott Markó Iván, a társulat vezetője. Korábban pont a társulat kiemelt támogatása okozott botrányt.

Markó közleménye szerint a “Magyar Fesztivál Balett 17 évi működés után, anyagi erőforrás hiányában kénytelen felfüggeszteni működését”. Markó Iván a társulat nevében is köszönetet mondott “annak a sok százezer nézőnek”, akik 1996 óta figyelemmel kísérték a Magyar Fesztivál Balett előadásait.

Korábban tavaly szeptemberben Orbán Viktor kormányfő maga védte meg a Magyar Fesztivál Balettet a több mint negyven táncművész előtt, akik tiltakoztak az ellen, hogy a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatást kap, miközben az összes független táncegyüttes működésére csak 211,9 millió forint jut.

Idén májusban pedig ugyancsak a társulat kiemelt anyagi támogatása miatt tiltakoztak. Ekkor történt, hogy Az ember tragédiája című táncszínházi adaptációjának bemutatójának végén, a tapsrendkor a nézők egy csoportja Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetőjének vezetésével bekiabálásokkal zavarta meg a köszönetnyilvánítást. Azt követelték, Markó adjon számot arról a 130 millió forintról, amelyet tavaly kapott a Magyar Fesztivál Balett a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Markó ezt követően a színpadra hívta a bekiabálókat, Gulyás Mártonnal pedig beszélgetésbe kezdett a támogatásról. A nézők eközben nemtetszésüknek adtak hangot a premier megzavarása miatt és távozásra szólították fel Gulyást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik