Kultúra

Adventi barlangtúra

Bemutató túrára invitálják az ásványok iránt érdeklődőket a Dorog melletti Sátorkőpusztai-barlangba.

 

 

Eddig nem látott ásványokat és képződményeket mutat be szombati, december 14-i szervezett túráján a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) – közölte az MTI-vel az egyesület elnöke. A szervezet bemutatható formába rendezte a feltárt anyagot, a kristályos képződmények egy részét védelmet nyújtó vitrinben helyezték el. A Benedek-terem rendezésével a bejárható tér is nagyobb lett.

Az előző generáció nem kímélte

A Sátorkőpusztai-barlangot 1946-ban dorogi természetjárók fedezték fel. Az ezt követő években azonban a látogatók, valamint a környékben állomásozó magyar és szovjet katonák a kalcit-, aragonit- és gipszkristályokkal borított, 286 méter hosszú barlang jó részét tönkretették. Pedig igazi ritkaság, már csak azért is, mert ez Komárom-Esztergom megye egyetlen, a nagyközönség számára is látogatható barlangja.

Új ágat találtak

A barlangászok 2012-ben egy új járatot találtak, amit a bejutás napjára utalva Pünkösdi-ágnak neveztek el – mondta el Lieber Tamás elnök. A hétvégi túrára a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés szükséges a www.bebte.hu oldalon.

Fotó: bebte.hu

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik