Kultúra

Marad a helyén az írószövetség elnöke

Újraválasztotta Szentmártoni Jánost, a Magyar Írószövetség elnökét a szervezet közgyűlése szombaton Budapesten - tájékoztatta Ughy Szabina szóvivő az MTI-t.

Közlése szerint Szentmártoni Jánost 40 igen szavazattal, 2 nem és 1 tartózkodás mellett választották meg további 3 évre az írószövetség élére. A tisztújító közgyűlés döntése értelmében az elnökség tagja lett Erős Kinga, Mezey Katalin, Fekete Vince, Dobozi Eszter, Csender Levente és Vasy Géza.

Fotó: MTI/Hornéczy Barnabás

Ughy Szabina hozzátette: az elnöki posztra a szervezetet három éve irányító Szentmártoni János volt az egyetlen jelölt.
Szentmártoni János korábban elmondta, azért indult ismét az elnöki posztért, mert szeretné végigvinni az írószövetség megújításának folyamatát, amelyet olyan alappillérekre épített, mint például a fiatalítás, a nemzetközi kapcsolatok szélesítése, valamint a nyitás.

Szentmártoni János szerint radikális fiatalítás ment végre a szervezeten belül, megújult az írószövetség arculata, új honlap indult, tágra nyitották a kapukat a közönség, a társművészetek előtt. Részt vettek például a múzeumok éjszakáján, a Művészetek völgye fesztiválon, rendhagyó irodalomórákat tartottak Magyarországon és a határokon túl. Sikerült mozgósítani a tagságot is, ennek eredményeképpen a jól működő vidéki szervezetek mellé két újat sikerült elindítani Csongrád, illetve Hajdú-Bihar megyében. Kiemelte, hogy az írószövetséget sikerült gazdaságilag konszolidálni, amit főként az tett lehetővé, hogy 2012 óta önálló költségvetési soron szerepel a szervezet támogatása évente 30 millió forinttal.

Szentmártoni János 1975-ben született Budapesten. Alapító tagja volt a Stádium Fiatal Írók Körének, 1997-ben a Jelenlét társszerkesztőjeként dolgozott. 2000-től a Magyar Napló Kiadó szerkesztője. József Attila- és Gérecz Attila-díjas, május óta a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Több verseskötete jelent meg, és esszéket, kritikákat publikált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik