Kultúra

Meghalt az ausztrálok leghíresebb pop-art művésze

Martin Sharp 71 éves volt, tüdőtágulásban szenvedett.

Bob Dylan, Jimi Hendrix és a Cream több lemezborítójának alkotója, az Oz című underground magazin alapítója volt. Ő számított a a leghíresebb ausztrál pop-art művésznek.

A grafikus két társával alapította az Oz című magazint, amelynek első száma 1963 áprilisában jelent meg. A triónak azonnali üldöztetéssel kellett számolnia a lap szatirikus és szeméremsértőnek ítélt tartalma miatt. A botrányok miatt Sharp 1966-ban Londonba költözött, a lap is ott működött tovább – nem kímélve a kulturális, a szellemi és a politikai konzervativizmust.

A művész a rock nagyjaival, köztük Dylannel, Hendrixszel és a Creammel dolgozott együtt, pszichedelikus művei lemezborítóként lettek világszerte ismertek. Eric Clapton együtteséhez, a Creamhez szerzőként is fűzték szálak.

Sharp az 1970-es években visszaköltözött Sydneybe, ott is halt meg vasárnap.

Mit kell tudni a pop artról?

Ha ma délután a gyerekért oviba-iskolába menvén a többi szülő előtt (vagy a kocsmában, a plázában, a hipermarketben fizetés közben stb.) csillogtatni akarja jóértesültségét és műveltségét, ezeket lője el:
„Nem akarom, hogy a kép olyan legyen, amilyen nincs. Szerintem a kép valódibb, ha a valós világ részeiből készül.” (a pop art meghatározása az egyik kiemelkedő művésze, Robert Rauschenberg megfogalmazásában – íme egy csokor pop art mű)

Ebben a régi interjúban pedig Andy Warhol Galla Miklós modorában beszél a pop artról (érdemes meghallgatni, még ha nem is érti valaki)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik