Kultúra

A Somogyi – könyvtár decemberi programjai

Képregényfesztivál, különböző kiállítások, koncertek és nyereményekkkel kecsegtető játékok is várják az érdeklődőket a Somogyi - könyvtárban.

2013. december 3. (hétfő) 17.00 – helyszín: alagsori klub
Bubryák István válogatása

KÉM(EK) és ELHÁRÍTÓK
Hős, vagy áruló? Olasz operákban teszik fel ezt a kérdést, a kémek, ellenkémek, ügynökök, informátorok, kémelhárítók szervezett világában nem. Volt CIA és NATO-ügynökök és hazai elhárítóik riportjaiból áll össze a film, melynek egyik tanulsága: nem nyersz bocsánatot akkor sem, ha az eszme, amelyért harcoltál, győz. Mert kém voltál. Pedig lehet, bűntelen vagy.
Rendező: Kiss Róbert

2013. december 4. (szerda) 17.00 – helyszín: Somogyi-könyvtár, alagsori klub
Fiatal tehetségek Szegeden
Dr. Szondi Ildikó ötlete alapján hónapról hónapra bemutatkoznak az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségek. A Sófi Alapítvány több mint 12 millió forint ösztöndíjjal és többféle szolgáltatást nyújtva patronálta a tehetségeket az elmúlt 12 évben, akikből egymást segítő, együttműködő közösséget is szervez. Endrődi Balázs kétszeres Sófi-ösztöndíjas vegyész.

Házigazda és beszélgetőtárs: Prof. Dr. Szalay István, a Közéleti Kávéház Kuratóriumi Elnöke
Vendégek: A tanítvány, Endrődi Balázs vegyész PhD hallgató (SZTE, TTIK) és mestere, Dr. Visy Csaba professzor

2013. december 5. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére. A Télapó és Ezüstmackó és a Brémai muzsikusok című diafilmek vetítése

2013. december 12. 16.30 – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére. A Vackor messzi útra indul és a Borsószem hercegkisasszony című diafilmek vetítése

2013. december 10. (kedd) 16.00–17.30 – helyszín: alagsori klub
Jane Austen világa a 21. század tükrében – Módszertani workshop angolnyelv-tanároknak
A workshopot Beatrix Price, a British Council tanára, az Angoltanárok Nemzetközi Egyesületének vezetőségi tagja, tanártréner tartja tanároknak, hallgatóknak és minden érdeklődőnek angolul. A foglalkozás ingyenes.
Jelentkezni december 5-ig lehet a Somogyi-könyvtár földszinti adminisztrációjában elhelyezett jelentkezési lapon (szükséges adatok: név, a munkahely neve és címe, e-mail), vagy a könyvtár honlapján megadott e-mail címen: http://www.sk-szeged.hu/1531

2013. december 13. (péntek) 16 óra – helyszín: földszinti kiállítótér
Mesterségek dicsérete: „Gyaluvonások” című kiállítás megnyitója
A kiállítást megnyitja: Nemesi Pál, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
A kismesterségek tárgyi emlékeit őrző gyűjteményét, illetve annak a kiállításon látható darabjait bemutatja: dr. Babik Barna orvos.

2013. december 13. (péntek) 17.00 – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasó
Adventi koncert a Somogyi-könyvtárban I.
Gabor Amadeus & Ötvös Csilla koncertje.

A koncert programja:
1. Al Di Meola (arranged – Gabor Amadeus): Mercy Street
2. Gabor Amadeus: Guitar Duo
3. The First Noel (arranged – Gabor Amadeus) Folk Song
4. Simon&Garfunkel (arranged – Gabor Amadeus): Scarborough Fair
5. Bach – Gounod (arranged – Gabor Amadeus): Ave Maria
6. Gabor Amadeus: Miss You
7. A. Piazzolla: Verano Porteno – Ötvös Csilla Solo
8. Al Di Meola: Fantasia Suite
9. Chick Corea (arranged – Gabor Amadeus): Spain
10. A. Piazzolla (arranged – Gabor Amadeus): Libertango
11. A. Piazzolla (arranged – Gabor Amadeus): Double Concerto II. Milonga
12. Al Di Meola – Paco De Lucia (arranged – Gabor Amadeus):Mediterranean Sundance

Gabor Amadeus latin jazz gitárművész, saját szerzeményein túl számos Astor Piazzolla és egyéb kortárs szerzői feldolgozás fűződik nevéhez. Hangszeres játékát könnyen felismerhetjük virtuóz ritmus és dallamvilágáról, különleges motívumkészletéről.
Egyedi zenei elképzelései alapján valósulnak meg és kerülnek repertoárjába a koncerteken elhangzó művek. Munkásságát a nemzetközi jazz élet kiemelkedő alakjai is figyelemmel kísérik.

Ötvös Csilla okleveles gitárművész, gitártanár, kamaraművész.
A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hallgatójaként 2009-ben gitártanár, kamaraművész szakon, 2011-ben klasszikus hangszerművész, klasszikus gitárművész mesterképzési szakon diplomázott.
2007-ben Erasmus ösztöndíjat nyert, így Németországban, a Fachhochschule Osnabrück Institut für Musikpedagogik – Konservatorium intézményében töltött egy szemesztert.
2006-ban a VII. Belgrádi Nemzetközi Gitárversenyen, 2007-ben a VIII. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál versenyén vett részt.
2004-2011-ig rendszeres résztvevője volt a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál hazai és külföldi művészek által tartott mesterkurzusainak. 2010-ben a VI. Szegedi Művészeti Akadémián, 2011-ben a Filharmónia és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar karácsonyi koncertjén lépett fel, 2011-ben és 2012-ben a Szegedi Tudományegyetem tehetségpont tagjaként a Művészetek Palotája Üvegtermében adott önálló koncertet.

2013. december 14. 10.00 -12.00-ig – helyszín: gyermekkönyvtár
Karácsonyi készülődés. Karácsonyfadíszek, ajándékok készítése dekortapasszal. A foglalkozás, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk, a Játékra fel! és a Szegedimami.hu közreműködésével és támogatásával valósul meg.

2013. december 16. (hétfő) 17 óra – helyszín: 1. emeleti folyóirat-olvasó
Adventi koncert a Somogyi-könyvtárban II.
Molnár Mária és Federico Conte (Olaszország) közös koncertje Szegeden
Különleges és izgalmas zenei élményt ígér Molnár Mária énekművész hallgató (Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar) és Federico Conte tangóharmonika művész (Pescara, Olaszország) közös koncertje.

A koncert programja:
Toshio Hosokawa: Sen V
Wladimir Zubitzky: 3 parts from Sonata n. 2 “Slavanskaya”
Igor Stravinsky: Scene from Petrushka
Giulio Caccini: Ave Maria
Astor Piazzolla: Ave Maria
J. S. Bach – szoprán áriák
Emiliano Giannetti kortárs zeneszerző meglepetés darabja

Federico Conte olasz tangóharmonika-művész:
Jelenleg Claudio Jacomucci diákjaként tanul, aki az egyik legjobb – nemzetközileg is elismert – kortárs tangóharmonika-művész. Korábban Francesco Palazzo és Corrado Rojac növendéke volt. Pályája során számos elismerésben részesült. Többek között a “Premio Novecento” Luigi Nono Nemzetközi Versenyen különdíjat, a Castelfidardo Nemzetközi Versenyen (szenior kategóriában), a Fiatal Zenészek Versenyén és a Premio San Francesco Versenyen Paola-ban (Olaszország) pedig első díjat kapott.

Molnár Mária 1988. május 5-én született Pozsonyban.
A zene iránti érdeklődése nagyon korán megmutatkozott. 6 éves korától tangóharmonikázni, később zongorázni, majd az általános iskola utolsó évében énekelni tanult a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskolában. A győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolába 15 évesen nyert felvételt magánének szakra, ahol Dobi-Kiss Veronika növendékeként tette le a képesítő vizsgát. Ugyanitt, két évvel később Cziglényi Ákos nagybőgő művésztanár biztatására felvette a gordon szakot is. A konzervatórium befejeztével a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának klasszikus ének szakán folytatta tanulmányait Dudásné Szécsi Edit növendékeként.
Tanulmányai során több elismerést és ösztöndíjat sikerült megnyernie, többek között 2013-ban a Sófi József Ösztöndíj Kiemelkedő Kuratóriumi Dicséretét, illetve egy olaszországi Erasmus Ösztöndíjat. Magyarország mellett fellépett már Szlovákiában, Erdélyben, Romániában, Olaszországban és Ausztriában is.
Jelenleg Andrejcsik István növendékeként tanul Szegeden, oratórium- és dalének szakirányon, ahol 2014-ben szerzi meg mesterdiplomáját.

2013. december 19. 16.30 óra – helyszín: gyermekkönyvtár
Meséről mesére. A Bogyó és Babóca (A szivárvány) és a Béka királyfi című diafilmek vetítése

Folyamatos programok, kiállítások

2013. december 6-tól 2014. január 6-ig – helyszín: 3. emelet
Szent Miklós püspök ünnepétől Újévig – kamarakiállítás
Érdekességek a karácsonyi ünnepkörről régi olvasmányok tükrében. A kamaratárlat elsősorban régi folyóiratokban, iskolai könyvekben megjelent karácsonyi írások alapján mutatja be az év egyik legszebb ünnepét a kamara-kiállítás.

2013. december 12-től 2014. január 29-ig– helyszín: földszinti kiállítótér
Mesterségek dicsérete: „Gyaluvonások” – kiállítás
A Somogyi-könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös tárlatsorozata egy-egy helyi hagyományokkal rendelkező mesterség könyves emlékeit, ábrázolásait mutatja be. 2013-ban az asztalos szakma kerül terítékre. A kiállítás régi könyvek és folyóiratok, valamint a könyvtár helyismereti gyűjteményében őrzött céhes és ipartársulati iratok,
oklevelek és fényképek segítségével mutatja be az asztalosság múltját, kiemelten a Szegedre vonatkozó emlékeket. A dokumentumok papírvilágát a dr. Babik Barna magángyűjteményéből berendezett asztalosműhely kelti életre.

2013. december12-től 2014. január 2-ig – helyszín: 2. emelet
A téli ünnepkör, népek karácsonya a Kárpát-medencében – kamarakiállítás december
16-a, a Nemzetiségek Napja alkalmából. Szokások, receptek, jókívánságok karácsonyra és újévre.

2013. december 5-ig – helyszín: 2. emelet
100 éve, 1913. november 7-én született Albert Camus – kamarakiállítás
Camus filozófiájának központi problémája: az emberi létezés értelme, hősei saját azonosságukat keresik. Ezek a kibontakozó egzisztencialista filozófia fő problémái. 1947-ben jelenik meg legsikeresebb regénye, a “Pestis”. 1957-ben irodalmi Nobel-díjjal ismerték el művészetét. 1960. január 4-én autóbalesetben halt meg. A magyar olvasó számára érdekes lehet, hogy Camus 1956-ban kiállt a magyar forradalom ügye mellett, melyet A magyarok vére című kiadványában fogalmazott meg.

2013. december 11-ig – helyszín: földszinti kiállítótér
„Képet öltött irodalom” – Rejtő Jenő híres figurái képregényeken
Rejtő Jenő író képi világát leginkább a képregény műfaja tudta megragadni, melynek legsikerültebb darabjaiból nyílik kiállítás az 5. Szegedi Képregényfesztivál alkalmából. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Korcsmáros Pál adott igazi karaktert a P.Howard által kitalált figuráknak, úgy mint Piszkos Frednek, vagy Fülig Jimmy-nek,. A szőke ciklont 1961-ben rajzolta meg, az utolsó 1973-ban a Piszkos Fred közbelép volt. A 14 műből 13-mat a Füles megrendelésére készített el, a kakukktojás Az elveszett cirkáló volt, amely a Lobogóban jelent meg 1968-ban. A rejtvényújság három oldalas folytatásokban közölte ezeket a Rejtő-adaptációkat.

A kiállításon többek között láthatóak lesznek Garisa Herman Zsolt Az ellopott futárhoz készített egyedi karakterlapok is.

2014. január 8-ig – helyszín: 1. emeleti folyóiratolvasóterem
Újrafeldolgozások a hímzés világában Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas, Magyar Kézműves Remek-díjas Himző Népi Iparművész kiállítása
A kézművesség szeretete már kislánykorától él benne, azóta ez csak erősödött. Az 1970-es évektől intenzíven foglalkozik hímzéssel. 1982-ben alakult meg a Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület, melynek egyik alapító tagja lett. Több megyei és országos pályázaton vett részt eredményesen. Alkotói díjat kapott, valamint arany- és bronzplakettel ismerték el munkáit. 1989-ben a népi iparművész címet, 1987-ben “C” kategóriás szövő oktatói, majd 1991-ben “C” kategóriás hímző oktatói képesítést szerezte meg. Foglalkozik csipkeveréssel és oktatja a kézművesség egyéb ágait is. A mozgássérültek ART ’94 kulturális fesztiválja alkalmából a kreativitás gyógyító hatásának oktatójaként elismerésben részesült. Alkotásaival számtalan hazai és külföldi kiállításon szerepelt. Pl: Németország, Olaszország, Franciaország, Svájc, Románia, Finnország, USA. 2003-ban a Király Zsiga díjjal tüntették ki.

2014. január 8-ig – helyszín: 1. emeleti folyóiratolvasóterem
Kósa Györgyre emlékezünk – kamarakiállítás a zeneszerző életéről, műveiről a könyvtár dokumentumainak tükrében.
Kósa György (Budapest, 1897. április 24. – Budapest, 1984. augusztus 16.) zeneszerző, zongoraművész.

2014. január 22-ig – helyszín: földszinti Internet-tér
A Nemzet Színészei – “KovZsi” Kovács Zsigmond portré karikatúrái

Kovács Zsigmond 2008 óta “KovZsi” művésznéven alkot, jászberényi születésű, de mégis szegedi művésznek vallja magát.

A karikaturista így vall eddigi munkásságáról:
“Gyermekkoromban kezdtem arcokról karikatúrákat rajzolni. Szeretem az arc jellegzetességeit papíron megjeleníteni, eltúlozni. 2005 óta folyamatos megbízásoknak eleget téve magánszemélyekről is készítem a műveimet. Fotók alapján, vagy élő modellekről dolgozom.
Reklámtábláimon olyan ismert személyek rajzait mutatom be, akiket vélhetően sokan felismernek.

“ARCvonások” címmel portré-karikatúra kisfüzet-sorozatot indítottam 2012-ben. Egy-egy füzet más témával, más tartalommal bír. Ami közös mindben, hogy közismert személyekről készült, címhez kapcsolódó témában megalkotott portré-karikatúrák gyűjteményei.

Az első kisfüzet 2012. novemberében jelent meg”Aranykorban elképzelve” címmel. Olyan hírességek képmásai lettek képzeletben megöregítve, akik fiatalon távoztak az élők sorából, többnyire tragikus hirtelenséggel.

A második kisfüzet, “a Nemzet Színészei” kis karikatúra-album a magyar színjátszás kitüntetett színművészeinek állít méltó emléket. Mint művészember, kötődöm a színházhoz.

A most készülő albumomat, aki végignézi, megtippelheti, kiről készült a rajz, ugyanis annyi játékosságot is nyújt e kiadvány, hogy a megoldást a könyv utolsó részében ellenőrizheti a születési dátumokkal és a megszerzett címekkel együtt.”

Pályázatok és játékok

2013. december 16-ig
Readers’ Corner Jane Austen kvízverseny – Olvass ismét angolul!

A 2013. november elején induló kvízverseny Jane Austen Pride&Prejudice (Büszkeség és balítélet) c. regénye kiadásának 200 éves évfordulójához kapcsolódik. Aki részt szeretne venni a játékban, nem kell mást tennie, mint elolvasni a regényt angol nyelvű eredetiben vagy könnyített olvasmányként és válaszolni 12 kérdésre, melyek Jane Austen életére, a Büszkeség és balítélet című művére, illetve annak korára és adaptációira vonatkoznak.
A kvízjáték a British Council és 12 partnekönyvtárában (köztük a Somogyi-könyvtárban) működő Brit Sarok részlegek közös kezdeményezésére és szervezésében valósul meg és 2013. december 16-ig tart.
A kérdések megválaszolásában segítséget nyújt a Somogyi-könyvtár 2. emeletén rendezett kiállítás, illetve lesz tanári műhelyfoglalkozás is, amely módszertani eszközöket ad Jane Austen műveinek óratermi használatához.
A szerencsés megfejtők között könyvajándék, országosan pedig egy Kindle 5 e-olvasó kerül kisorsolásra.
A részletes játékszabályok a British Council honlapján (www.britishcouncil.hu) lesznek olvashatók.

A Szegedi Nemzeti Színház színházi bemutatói előtt a Somogyi-könyvtár a bemutatott előadásokról, a színpadra állított művekről szóló kérdésekkel játékra hívja az érdeklődőket. A kérdések a www.sk-szeged.hu/jatekok-palyazatok oldalon (a könyvtárban, pedig nyomtatott formában) érhetők el. A szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron.

2013. december 1-től 2014. január 6-ig
Huszka Jenő: Bob herceg című nagyoperettjéhez kapcsolódó könyvtári játék

2013. december 2-ig
Rítus a Szegedi Kortárs Balett bemutatójához kapcsolódó könyvtári játék

2013. december 10-ig
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása című színművéhez kapcsolódó könyvtári játék

2013. december 16-ig
Thúróczy Katalin: Mátyás mesék című mesejátékához kapcsolódó könyvtári játék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik