Kultúra

Závada Pál a Váci Irodalmi Szalon vendége

Az írót elsősorban a Jadviga párnája című regényéről ismerik; a váciak most személyesen is találkozhatnak vele.

November 29-én Závada Pál lesz a Váci Irodalmi Szalon vendége. Závada első regénye, a csodálatos szlovák-magyar nyelvezettel megírt Jadviga párnája szupernovaként robbant be annak idején a köztudatba. A százezer fölötti eladott példányszám egy csapásra híressé tette a Tótkomlóson felnőtt, ma Budapesten élő írót. Azóta nagy sikerű film és színdarab is készült a regényből, és persze születtek újabb kötetek, rádiós és színpadi átiratok.

Závada Pál így vall vidékiségéről egy vele készült interjúban.

“Az, hogy az ember elszármazik szülőföldjéről, aztán mégis élete legfontosabb helyszíne marad – sokakkal megesik, legföljebb az íróval hivatásszerűen is: kreatívan táplálkozik belőle. Föltárja, fölszaporítja élményeit, képzelőerővel vizionálja-koholja és megformálja őket. Ez olykor a múltba tekintéssel is kiegészülhet. Én menthetetlenül vidéki vagyok – aminek ma már inkább az előnyét látom (azzal hízelgek magamnak, hogy így “szélesebb a látóköröm”, de ez komolytalan közbevetés), ám a történelemnek ez a fenti tapasztalata nemcsak a vidékiekre érvényes. Legföljebb a – valóságos és képzelt – élmények íze-színe, aromája más talán, ha vidéken vagyunk”.

A váci közönség november 29-én 18 órakor találkozhat Závada Pállal. Helyszín: I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola aulája – Vác, Géza király tér 8.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik