Kultúra

Színpadon a Pillangó

olvasópróba (olvasópróba)
olvasópróba (olvasópróba)

A Pillangó bemutatóját 2014. január 11-ére tervezi a fehérvári teátrum.

„Egy sárga kis pillangó repült el előttük, hosszú farkú, sárga pillangó” – Móricz Zsigmond Pillangója hamarosan a Vörösmarty Színházba is megérkezik: Horváth Csaba rendező-koreográfus a regényből készült adaptációt viszi színre.

A próbák elkezdődtek – írja honlapján a Vörösmarty Színház.

Parasztdráma táncban, szóban elbeszélve – így határozhatjuk meg a most születő Pillangó műfaját. Móricz egyébként ad műfajt a Pillangónak: szerelmi idill három felvonásban. Ám ez nem a környezetre, hanem a fiatalok között kialakuló kapcsolatra igaz. „A szerelem oly erőteljesen ragyog ki ebből a szigorú, a szegénység által uralt környezetből, hogy ettől válik idillikussá a történet. A szegénység a táptalaján győzedelmeskedik a líra” – vallja a rendező, Horváth Csaba.

„Az előadásban a tánc, a mozgás, a gesztus azonos értékű lesz a verbális szövettel, miközben megszólal benne a lírai motívum, a szerelem. Két fiatal történetét meséljük el, akik egymásba szeretnek, de a környezetük minden akadályt eléjük gördít. Mindketten szegény sorból valók, és mindkét család azonos erővel próbálja megakadályozni szerelmük kibontakozását. A fiút egy gazdagabb lánnyal házasítanák össze, a lányt pedig egy jómódú, polgári miliőből származó férfihoz adnák” – mondja az előadás rendezője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik