Kultúra

„Kultúrwellnesst” a múzeumokba? – Beszélgetés Baán Lászlóval

A „kultúrwellness” fogalmát, a múzeumok megváltozott feladatait boncolja nyilvános beszélgetés keretében Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója december 3-án, kedden a Móra Ferenc Múzeumban.

Az elmúlt években a hazai múzeumok komoly szerepváltozás útján indultak el: a megváltozott látogatói igényeknek megfelelően kell újfajta kiállítási és tudományos stratégiát létrehozniuk. Az átalakulás nem egyszerű, és egyben felveti a kérdést, hogy az itthoni közgyűjteményeknek a tudományos kutatóműhely- vagy a kultúrwellness-funkciót kell-e inkább képviselniük.

Az Élő MúzeumCafé Esten a hazai kulturális élet egyik vezéregyénisége, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Baán László miniszteri biztos osztja meg a témával kapcsolatos gondolatait a szegedi Kultúrpalotában. A rendezvényen Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója az elmúlt évek sikeres időszaki kiállításai kapcsán szól majd a vidéki kulturális szféra kihívásairól, a beszélgetést pedig Martos Gábor, a MúzeumCafé magazin főszerkesztője vezeti.

Baán László közgazdasági és filozófiai végzettséget szerzett szakember, aki 2004-ben vette át hazánk egyik legjelentősebb kulturális intézménye, a Szépművészeti Múzeum irányítását. Jelenleg az új budapesti múzeumi negyedért felelős miniszteri biztosként is tevékenykedik. Reformjainak és újszerű menedzserszemléletének köszönhetően a Szépművészeti Múzeum az elmúlt években Magyarország leglátogatottabb múzeumává vált.

Számos kiemelkedő időszaki kiállítás után idén a Caravaggiotól Canalettoig című tárlattal vívta ki a Szépművészeti ki a hazai és nemzetközi szakma elismerését. Neves külföldi múzeumokban rendezett kiállításaik szintén komoly sikerrel futnak: októberben nyílt meg a párizsi Musée d’Orsay-ban a Szépművészeti különleges együttműködésével készült magyar modernizmust bemutató tárlat.

A „Tudományos kutatóműhely vagy kultúrwellness” című Élő MúzeumCafé Estet december 3-án, kedden 17 órakor tartják a Móra Ferenc Múzeumban, melyre a belépés ingyenes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik